La Forastera

Taíza Brito

L’humor com a arma politica per enfrentar el mur d’odi de l’ultra Bolsonaro

Una protesta plena d’humor de l’actor José de Abreu, un dels més populars del Brasil, ha causat furor a les xarxes socials i ha provocat la ira dels defensors del president Jair Bolsonaro. Aquest dilluns, Abreu s’ha autoproclamat president de la república a Twitter. “M’he autoproclamat president del Brasil. Qui em segueix?”, ha preguntat. Les respostes dels seus més de dos-cents quaranta-vuit mil seguidors han fet que esdevingués en pocs minuts l’assumpte més comentat en aquesta xarxa social al país.

“Vam requerir respecte a la meva auto-declarada presidència com estan fent amb el veneçolà. Per què ell pot i jo no”?, ha dit en referència a Juan Guaidó, que ha estat reconegut per diversos líders mundials. A diferència del jove parlamentar del país veí, Abreu no segueix la línia del president dels Estats Units, Donald Trump, i és un dels crítics més durs de Bolsonaro.

La primera mesura que l’actor ha pres ha estat nomenar els ministres, amb l’ex-president Lula da Silva al capdavant de l’equip, a qui ha promès treure de la presó. Abreu denúncia que el jutge Sérgio Moro  que s’encarregà de condemnar i empresonar Lula da Silva, que era el favorit a totes les enquestes per a la cursa presidencial, ara sigui Ministre de justícia. En un tweet ha dit: “Al acceptar el Moro el càrrec de ministre, s’ha comprovat que han tret el Lula (intencionadament) de les eleccions. No hi ha legitimitat quan un candidat és detingut sense proves. El Lula podria salvar l’economia del país amb la seva sensibilitat política”.

Entre els ministres “triats” es destaquen els noms de Fernando Haddad per la cartera d’Educació, Dilma Rousseff per Mines i Energia, Jean Wyllys per Seguretat Pública i Respecte al Ciutadà i Guilherme Boulos per Habitatge. El professor Haddad fou el candidat del PT a la presidència del Brasil, Rousseff va perdre el mandat amb una cassació indigna (impeachment), Wyllys es va exiliar del Brasil per amenaces de mort homòfobes i Boulos, que també es va candidatar a la presidència per un altre partit d’esquerres, és el líder del moviment dels sense sostre, que està sent perseguit i amenaçat per la seva actuació en defensa de vivendes dignes per als més pobres.

De vacances a Grècia, Abreu es prepara per arribar al Brasil el dia 8 de març, dia mundial de la dona i data triada per a la seva “presa de possessió”. Al seu compte de Twitter fa befa del discurs que Bolsonaro proferí el dia del seu nomenament com a president, afirmant que el Brasil estava per sobre de tot, Déu per sobre de tots i que la seva bandera mai seria vermella, en al·lusió al PT i al comunisme. Ara, a la informació del perfil de l’actor es pot llegir: “el Brasil al costat de tots, ni a dalt ni a baix. La nostra bandera mai serà taronja”. Aquesta última és una referència satírica a la utilització de persones físiques, els “laranjas“, per al desviament de partides públiques, pràctica que s’ha demostrat comuna en el clan polític dels Bolsonaro.

L’autoproclamació d’Abreu, encara que sigui fictícia, s’ha tornat viral no només per la burla si no també per la falta d’horitzó del govern Bolsonaro. Amb menys de dos mesos de govern, l’home que va defensar la “nova política” mostra cada dia la seva veritable cara amb pràctiques que havia criticat anteriorment com la distribució de càrrecs i de recursos públics a canvi de vots al Congrés. Sense esmentar els escàndols amb membres del seu partit, el PSL, amb denúncies de blanqueig de diners durant la campanya presidencial i amb el seu propi fill, Flávio, seguidor de la mateixa pràctica.

Com si estigués a casa seva, Bolsonaro ha deixat bocabadats enemics i aliats amb la forma que permet que els seus fills es fiquin en assumptes del govern. Aquesta manera d’actuar ha provocat diverses crisis com la que ha culminat amb la dimissió del ministre de la Presidència, Gustavo Bebianno, després d’una baralla amb el fill Carlos.

Sembla que els seus electors ja s’han començat a adonar del problema que el Brasil té pel davant. El resultat de la primera enquesta d’opinió sobre el govern Bolsonaro, difosa aquesta setmana, ha demostrat que l’aprovació del president brasiler, amb un 38,9%, és la més baixa obtinguda per a un inici de mandat en comparació amb els ex-presidents Fernando Henrique Cardoso (57%), Lula da Silva (56,6%) i Dilma Rousseff (49,1%).

Enmig d’aquest escenari nebulós, la divertida iniciativa d’Abreu, que no té veritables pretensions electorals, es configura com una forma alternativa d’oposició a Bolsonaro, un cop que els adversaris encara  estan treballant isoladament. Qui sap si des de l’humor no sorgeix un moviment per combatre l’extremisme que tant de mal està fent al país. Un cop superada la por i el pànic inicial, potser sense pretendre-ho, Abreu ha tocat la clau amb què millor es pot treballar per a fer caure el mur d’odi que el president ultra està bastint al Brasil.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent