La Forastera

Taíza Brito

La Dona Meravella entra en escena i rescata el Brasil solidari

Una de les imatges de l’accident entre un helicòpter i un camió a São Paulo, en el qual han mort el pilot i el famós periodista Ricardo Boechat, ha commocionat el Brasil aquesta setmana. Es tracta del moment en què la venedora Leiliane Rafael da Silva, de 29 anys, ha intentat salvar la vida del conductor del camió, João Tomanckeves, de 52 anys, que havia quedat atrapat dins les ferralles del vehicle.

La dona no s’ho ha pensat dues vegades i ha saltat de la moto quan ha vist el xoc entre l’aeronau que intentava aterrar al mig de la carretera i el camió que seguia el seu camí. Entre les moltes persones que s’han aturat enmig de l’escenari caòtic, només Leiliane ha reaccionat tractant de salvar les víctimes. Els altres, la majoria homes, restaven paralitzats davant de l’escena, quiets com badocs mentre s’entretenien fent vídeos i fotos.

Amb el casc a la mà, la nostra protagonista ha pujat al camió i ha colpejat el vidre, intentant obrir la porta del vehicle. La foto en la qual apareix lluitant per retirar el conductor demostra una voluntat incondicional. En contraposició, en el primer pla de la imatge es veu un home que aprofita per fer fotos amb el mòbil, immutable davant de la situació.

Després de treure el conductor de dins del camió, Leiliane ha vist com més enllà, entre la carcassa estimbada de l’helicòpter una persona aixecava el braç demanant ajuda i ha anat en la seva direcció. Però la gent l’ha aturat perquè l’aeronau estava a punt d’explotar, el què ha acabat succeint minuts després. Tot plegat una escena tan tràgica com igualment digna d’un bon guió d’una pel·lícula de cinema d’acció. Però la història no s’acaba aquí.

La valentia de Leiliane ha commocionat molt gent i ha inspirat el dissenyador Ángelo France, que no aconseguia treure’s del cap la imatge d’aquella dona forta i determinada. Sota la foto que corria per les xarxes, Ángelo ha fet un calc en dibuix estil de còmic en el qual Leiliane apareix vestida de Dona Meravella i l’ha penjat a Instagram. En poques hores el dibuix s’ha tornat viral, essent reproduït per mil·lers de brasilers que, com ell, s’han quedat impressionats amb el coratge d’aquella persona anònima.

“Només volia fer un homenatge a aquella dona enmig de tants homes pujant al camió i els altres fent fotos. He pensat, aquesta és una heroïna. I després de penjar la imatge al meu Instagram la pàgina ha quedat boja amb tanta gent fent comentaris i reproduint-la”, ha explicat Ángelo. El dissenyador ha dit que s’ha encantat amb l’actitud de la venedora. “La reacció d’aquesta dona ha sigut saltar de la moto i anar a ajudar immediatament, mentre tants homes no feien res”, ha afegit.

Mare de tres fills, Leiliane s’ha vist de sobte envoltada per una corrent positiva. A més de l’admiració dels brasilers, amb la difusió de la seva història per diversos mitjans ha aconseguit ajuda pel tractament d’una malaltia que afecta el seu sistema nerviós central. De la mà de l’ONG Amáveis (Amables), que reuneix persones que pateixen de Malformació arteriovenosa (MAV), ara tindrà el tractament que buscava sense èxit des del novembre passat en el sistema públic de salut.

El personatge de còmic de la dona meravella (Wonder Woman), creat als anys quaranta, és el d’una heroïna que lluita per la justícia, l’amor, la pau i la igualtat sexual, fet que l’han convertit en una icona del moviment feminista. Als anys setanta se’n va fer una versió televisiva. Però no fou fins al 2017, que arribà a les pantalles de cinema de la mà de la indústria de Hollywood, amb gran èxit de públic.

La història de Leiliane realment és inspiradora i ha aconseguit fer renéixer el Brasil solidari i afectuós que semblava haver desaparegut davant de tantes tragèdies com l’accident mateix que ha manllevat la vida de Boechat. Ara que la campanya electoral de la ultradreta bolsonarista ha despertat tots els vells prejudicis contra els segments oprimits de la societat, exemples com aquests són un referent social valuosíssim i una alenada d’aire fresc per a tothom.

Que la força de la Dona Meravella acompanyi els brasilers davant d’un escenari social, polític i econòmic tant desencoratjant com el que corre aquests darrers temps!



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent