La Forastera

Taíza Brito

Llicència per matar: el govern Bolsonaro donarà via lliure a la impunitat policial

El govern del president Jair Bolsonaro, encara que no ho reconegui obertament, pretén donar “permís per matar” als policies brasilers. Aquesta és una de les propostes del projecte de llei presentat aquesta setmana pel ministre de Justícia i Seguretat Pública, Sérgio Moro. L’ex-jutge, que va ser la bestia negra de Lula da Silva abans d’entrar al govern, ha exposat als governadors dels 26 estats del país els canvis que cal fer en la legislació per “enfortir el combat a la corrupció, als crims violents i a la criminalitat organitzada”.

En el paquet que conté propostes de modificacions en dotze articles del codi Penal i la llei d’Execució Penal es destaca la “reducció o encara l’exempció de la pena dels policies que causin morts durant la seva activitat”.

D’acord amb el text, la justícia podrà reduir fins a la meitat la pena del policia que mati algú o deixar d’aplicar-la – que és el que de fet passarà- si es produeix quelcom tan arbitrari i subjectiu com “por justificada, sorpresa o violenta emoció”. Així, les circumstàncies en què un policia mati una persona hauran de ser avaluades i l’acusat podrà quedar exempt de pena.

La nova redacció que el text proposa al Codi Penal per l’anomenada “excloent d’il·licitud” també permet que l’actuació d’un policia per prevenir una agressió o risc d’agressió a ostatges sigui considerada com a legítima defensa. Per la llei actual, l’agent de seguretat pública ha d’esperar una amenaça concreta o l’inici d’un crim per llavors reaccionar. Moro ha dit que “la idea és reduir la sensació d’inseguretat durant l’acció policial”.

També hi ha una proposta que permet que els magistrats posin en llibertat l’acusat que hagi actuat en condicions d’exclusió d’il·licitud, des de que no sigui reincident, no estigui involucrat en la pràctica de crims o faci part d’alguna organització criminal. Amb tot, el text no eximeix la necessitat d’investigació, com va defensar Bolsonaro durant la campanya presidencial.

En roda de premsa, després del gran ressò negatiu a la proposta, Moro ha defensat que la terra és plana i ha negat que els canvis proposats suposin que hi “hagi permís per matar”. “El que es fa és eliminar els dubtes en situacions específiques descrites com a legítima defensa. L’agent policial que en situació de segrest d’ostatges pren una mesura per salvar la víctima és evident que actua en legítima defensa. Només deixem clar en la llei situacions que són pertinents, No existeix permís per matar. És un projecte consistent amb l’imperi de la llei en el respecte als drets fonamentals”, ha dit Sérgio Moro.

El nou paquet de canvis legislatius preveu també la possibilitat de detenció després de condemna en segona instància, la negociació de penes entre la fiscalia pública i els criminals i l’ampliació de la definició d’organització criminal. A més, preveu que els caps d’aquestes bandes iniciïn el compliment de penes en centres penitenciaris de màxima seguretat.

La proposta de flexibilitzar les penes o ni aplicar-les a policials que maten durant la seva activitat ha causat indignació i ha reverberat en crítiques a les xarxes socials. Hi ha qui veu una “carta en blanc” per l’actuació violenta de policies en un país on ja hi ha prou problemes d’aquesta mena. Tant juristes com defensors dels drets humans creuen que la proposta legitimarà les accions violentes que recauen essencialment sobre de la població més pobre.

Les fràgils dades sobre el tema apunten que recentment han augmentat les morts de persones durant l’activitat policial, mentre que ha caigut el nombre de policies assassinats. El 2017, per exemple, últim any disponible, es van registrar 5.012 morts a mans de la policia en tot el país (19% més que el 2016). En canvi, els 385 policies morts  representen una reducció del 15% en el mateix periode. Si es materialitzen els canvis proposats pel govern Bolsonaro, aquesta bretxa probablement s’eixamplarà encara més.

Una cosa és certa, el projecte ha agradat als congressistes integrants de l’anomenada “bancada da bala”, que defensen l’armament de la població i són una de les potes de sustentació del nou president. Per entrar en vigor, les propostes hauran de ser aprovades pel Congrés. Serà l’hora d’un gran debat i de veure si la població es mantindrà al costat de mesures que poden ser letals per a qualsevol persona.

 

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent