La Forastera

Taíza Brito

La justícia brasilera impedeix Lula da Silva d’assistir al funeral del seu germà

L’afirmació del Partit dels Treballadors de que “ni la dictadura fou tan cruel i mesquina” en referència al tracte de la justícia a Lula da Silva és difícil de refutar. L’ex-president brasiler ha sigut impedit d’assistir a l’enterrament del seu germà, Genival Inácio da Silva (Vavá), que s’ha mort d’un càncer terminal el 29 de gener. La prohibició ha indignat perquè aquest tipus de permís és un dret previst a l’article 120 del codi d’execució penal, normalment autoritzat als presos per les diverses instàncies judicials del país.

La negativa a la sol·licitud dels advocats de Lula da Silva perquè s’acomiadés del germà ha sigut donada per la Policia Federal, per la Fiscalia Pública i per la jutgessa Carolina Lebbos. Aquesta és la substituta del jutge, Sérgio Moro, veritable bèstia negra del petista i actual ministre de la Justícia, que té sota el seu comandament la Policia Federal. El cos policial ha afirmat que no disposava d’aeronaus per traslladar Lula da Silva de Curitiba, on està encarcerat, fins a São Paulo, on fou l’enterrament de Vavá, realitzat ahir dimecres.

En nota de premsa, el PT ha recordat que Lula da Silva va sortir de la presó, per un dia, el 1980, per assistir a l’enterrament de la seva mare, Lindu da Silva. Aleshores ell i altres dirigents del Sindicat dels Metal·lúrgics havien sigut detinguts per 31 dies amb base en la vigent llei de Seguretat Nacional.

Lula da Silva de permís per assistir a la vetlla de la seva difunta mare, al 1980

La direcció del PT ha dit que la prohibició a Lula da Silva és “il·legal i reforça la seva condició de pres polític”.“Negar-li, per acció, retardament o omissió el dret de compartir amb la família i els amics l’acomiadament del germà gran és un gest mesquí. Lula da Silva és víctima d’una odiosa trampa jurídica”, ha afirmat el PT.

La defesa de l’ex-president ha demanat autorització per poder assistir a la vetlla, que va començar el dia 29 i a l’enterrament, marcat per les 13:00 del dia 30. Davant les negatives, fins i tot del jutge  de segona instància, la defensa ha apel·lat al Suprem Tribunal Federal (STF), que només s’ha pronunciat quan faltaven 15 minuts per donar sepultura del germà de Lula da Silva.

La decisió presa pel president de la màxima cort del país, Dias Toffolli, ha causat encara més indignació. El magistrat ha autoritzat que l’ex-president fos a São Paulo, però amb la condició de quedar-se reclús en una base militar. La família hauria de trobar-lo dins d’aquest lloc on podrien portar el cos del germà de Lula da Silva.

A més de fora de temps, perquè faltaven només 15 minuts per la cerimònia, temps insuficient pel viatge de 400 quilòmetres de Curitiba a São Paulo, no atenia el que determina la llei. El codi permet la sortida d’un pres en cas de mort o malaltia d’un familiar de primer grau, com un germà. El 2015, foren concedits 175.325 permisos, l’equivalent al 25% de la població d’encarcerats d’aquell l’any.

“La decisió del STF ha arribat massa tard. Les condicions del cos no permetien esperar els rituals de la burocràcia. La persecució a l’ex-president no té fi i en aquest episodi ha arribat a la crueltat i la venjança”, ha afirmat el PT.

El partit té clar que Lula da Silva està essent sotmès a “un règim d’excepció per motius clarament polítics”. “L’ex-president fou falsament acusat, condemnat sense proves, prohibit de participar de les eleccions, impedit de donar entrevistes, negat del dret de rebre religiosos i de triar els seus advocats”, ha afegit el partit.

Moltes veus s’han alçat per criticar el tracte a Lula da Silva. Polítics, artistes, periodistes i fins i tot gent que no és defensora del PT han posat el crit al celpel no acompliment de la llei i encara més per la falta de respecte en un moment com aquest. Fins i tot el vice-president del Brasil, el general Hamilton Mourão, ha dit que es tracta d’un cas de solidaritat humana, però el govern de Bolsonaro no ha mogut un dit.

Per alguns l’actitud de la justícia només demostra la por que la casta que ha pres el poder al Brasil té de l’ex-president. Lula da Silva manté intacte el seu capital polític i l’estima per part d’un nombre important de la població. Un enemic que s’ha de mantenir apartat de la societat. Fins quan això s’allargarà, ara per ara, és la gran incògnita.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent