La Forastera

Taíza Brito

Noranta nou morts i dos cents cinquanta desapareguts al esclatar una presa amb llots tòxics d’una mina al Brasil

La ruptura d’una presa que retenia llots residuals d’una mina de ferro de l’empresa Vale, a la ciutat de Brumandinho, a Minas Gerais, ha provocat el que és ja la tragèdia ambiental més gran de la història del Brasil. Segons les últimes dades oficials (una setmana després de l’accident), hi ha noranta nou morts confirmats i dues centes cinquanta persones continuen desaparegudes, entre treballadors de l’empresa i veïns de la localitat. Segons el governador de Minas Gerais, la probabilitat de trobar-hi supervivents són mínimes.

La companyia Vale ha informat que en el moment del desastre hi havia 427 treballadors en les seves instal·lacions, dels quals cent han pogut ser rescatats. Era l’hora del dinar i moltes d’aquestes persones eren al restaurant que ha quedat soterrat. L’allau de fang tòxic ha destrossat tot el que s’ha trobat pel seu camí a la regió del sud-est del Brasil, a només 60 km de Belo Horizonte, la capital de l’estat. Les imatges difoses fins ara pels mitjans de comunicació són tenebroses.

Abans i després de la tragèdia de Brumadinho.

El fang ha destruït un pont a la via del tren i ha inundat carrers, cases, restaurants, cotxes, part de l’espai administratiu de l’empresa, la vegetació i animals a la riba del riu Paraopeba. Dues mil persones estan sense energia elèctrica en les immediacions.

Les autoritats de Defensa Civil i els bombers treballen amb dos helicòpters per fer el rescat i s’han activat cent cinquanta llits d’hospital per a poder rebre els ferits. La Vale ha anunciat a través d’una nota que ha activat el seu Pla de Resposta de Presa d’Emergència. Construït el 1975, el complex de preses de Brumadinho servia per a la contenció de residus i sediments produïts amb l’explotació de ferro. La mina del Feijão, on ha ocorregut l’accident va produir 7,8 milions de tones de ferro només el 2017.

L’àrea de rescat on helicòpter busca sobrevivents de la tragèdia

L’Ajuntament del poble devastat també ha emès una nota d’alerta a la població perquè no s’apropi del marge del riu Paraopeba, on s’espera que arribin els residus minerals de la presa. Es tracta d’un afluent del riu São Francisco. S’ha especulat si aquest important curs d’aigua que travessa el Brasil al llarg de 2.800 km s’acabés contaminant, però s’ha informat que una altre presa contindrà el mar de fang tòxic. 

El Ministeri del Medi Ambient ha enviat equips per donar suport als que ja estan treballant en l’operació de rescat. El president Jair Bolsonaro ha lamentat els fets i ha anunciat que es desplaçarà en breu fins a l’àrea del sinistre, però ha sortit al pas dient que la Companyia Vale no té res a veure amb el govern federal.

El cas ha succeït tan sols tres anys després de la ruptura d’una presa de l’empresa minera Samarco a la ciutat de Mariana, també ubicada a Minas Gerais, estat amb històrica tradició extractiva, com el seu propi nom indica. Dinou persones van morir durant aquell accident i milers van perdre les seves residències per compte de l’allau de 40 mil milions de litres de fang. Fins a dia d’avui, les persones afectades pel succés no han rebut les indemnitzacions a que tenen dret. La Vale justament era una de les controladores de la Samarco.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent