La Forastera

Taíza Brito

Diputat federal abandona l’escó i s’exilia per la manca de seguretat al Brasil de Bolsonaro

Un dels més actuants i respectats parlamentaris del Congrés brasiler, el diputat Jean Wyllys, del Partit Socialisme i Llibertat (PSOL), ha anunciat que renunciarà a l’escó i marxarà del Brasil. Wyllys diu que té por de ser assassinat com li va passar a la seva amiga Marielle Franco, la regidora del seu mateix partit  que va ser executada el març del 2018 a Rio de Janeiro. La decisió ha estat anunciada en una entrevista exclusiva al diari Folha de São Paulo. Wyllys, que disposa d’escolta policial per compte de les amenaces de mort que rep, ha dit que ha pesat en la seva decisió el fet d’haver-hi indicis que apunten que la família Bolsonaro té relació amb criminals d’un dels grups de milicians més perillosos de Rio de Janeiro.

“M’espanta saber que el fill del president (Jair Bolsonaro) va contractar al seu despatx la dona i la mare de l’assassí (de Marielle). El president sempre m’ha difamat, sempre m’ha insultat de manera oberta i sempre ha utilitzat l’homofòbia contra mi. Aquest ambient no és segur per a mi”, ha declarat a la Folha de São Paulo.

Wyllys ha afirmat que es ressent de la manca de llibertat al Brasil. “Com és que viuré quatre anys dins d’un cotxe blindat i sota escolta, sense poder anar on vulgui?”, pregunta. El diputat ha dit que aquesta ha sigut una decisió difícil i que ha implicat molt de dolor. “Deixaré la meva família, els meus amics i la gent que m’estima”, ha lamentat.

Wyllys ha explicat que ja venia pensant en renunciar al mandat des de la mort de Marielle. “Abans del seu assassinat ja rebia amenaces de mort, però no creia que pogués passar res. Però quan van matar la Marielle vaig tenir noció de la gravetat”. El polític assenyala que a més de les amenaces que venen d’aquests grups, hi ha molts fanàtics religiosos que s’han cregut les mentides al seu respecte i que poden fer-li mal.

El parlamentari també s’ha queixat de la manca d’interès de la Policia Federal, ara sota les ordres de l’ex-jutge Sergio Moro, en investigar les amenaces de mort. Ni amb la intervenció de l’Organització dels Estats Americans (OEA), el govern brasiler no s’ha mogut. “La resposta del govern brasiler a l’OEA ha estat que jo ja estic segur, però la meva protecció és molt feble”, ha dit.

Les amenaces contra Wyllys han sigut tan banalitzades que una jutgessa de Rio de Janeiro ha suggerit l’assassinat de Wyllys en un grup de Facebook. La magistrada Marília Castro Neves, del Tribunal de Justícia, va escriure a la xarxa que no pagaria la pena la bala que el matés i el drap que netejaria la seva sang. “Com puc sentir-me segur en un ambient així?”

Primer parlamentari gai a defensar l’agenda LGBTI al Congrés Nacional, Wyllys ha esdevingut un dels principals blancs de les amenaces de grups conservadors, especialment a internet. L’encara diputat també és diu dolgut per les notícies falses que s’han fet córrer contra ell, dient que havia fet un elogi a la pedofília. Encara que ha aconseguit que alguns dels difamadors hagin estat penalitzats per la justícia, lamenta que la gent no sap el que ha patit junt amb la seva família després d’aquestes mentides.

Moment de l’escopinada de Wyllys a Bolsonaro al Congrés Nacional, el dia de l’impeachment de Dilma Rousseff, al maig del 2016.

Wyllys també s’ha firmat com un dels principals adversaris de Jair Bolsonaro a la Cambra dels Diputats. Quedarà gravada per sempre la imatge de Wyllys fent una escopinada a la cara del llavors diputat Bolsonaro durant la tensa votació de l’impeachment de Dilma Rousseff. Els fets ocorregueren després que Bolsonaro lloés en públic el botxí que va torturar l’ex-presidenta durant la dictadura militar del Brasil als anys 60.

Avui mateix, Bolsonaro i un dels seus fills han indignat les xarxes commemorant via twitter la decisió del seu adversari d’abandonar el país. Molts han fet notar que aquesta no és la postura que s’espera del president d’un gran país davant d’una situació tan greu.

Wyllys no és l’únic membre del PSOL que pateix amenaces de mort. Al desembre, el llavors diputat del Parlament de Rio de Janeiro, Marcelo Freixo, ara electe diputat a Brasília, va estar a la diana dels grups d’extermini de la ciutat, quan es va destapar un pla per assassinar-lo.

Fa una setmana la mateixa jutgessa Marília de Castro Neves va fer una amenaça a un altre integrant del partit, Guilherme Boulos, que fou candidat del PSOL a la presidència del Brasil a les últimes eleccions. La magistrada va publicar una foto de Boulos al Facebook després de l’aprovació del decret de Bolsonaro alliberant la possessió d’armes, amb el següent comentari: “La tristor als ulls de qui serà rebut a bala després del decret de Bolsonaro”.

Davant de tot això, la decisió de Wyllys ha generat commoció i rebuig per la situació que es troba el Brasil. A les xarxes socials molts periodistes brasilers i estrangers s’han fet ressò de la notícia. Molts polítics també han lamentat que una persona com Wyllis tingui que deixar el seu escó i el país per la manca de seguretat.

De vacances fora del Brasil, el diputat que s’havia elegit pel seu tercer mandat, ha revelat que no pretén tornar i que es dedicarà a la carrera acadèmica. “He experimentat un altre cop la llibertat i llavors m’he decidit a no tornar”. Ha fet saber que l’expresident de l’Urugyay, Henrique Mujica, ja el va aconsellar a cuidar-se, al saber de les amenaces de mort que patia: “els màrtirs no son herois”, li va dir.

Perd el Brasil i tots els que lluiten per la llibertat en un país que cada dia s’enfonsa més en l’obscurantisme. L’exili del polític revela que en aquest racó del món, defensar la dignitat i la democràcia ha esdevingut un perill.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent