La Forastera

Taíza Brito

La fiscalia destapa les relacions perilloses del clan Bolsonaro amb el crim

Una operació realitzada per la Fiscalia Pública amb la policia ha apropat Flávio Bolsonaro, senador electe i fill del president brasiler Jair Bolsonaro, de l’assassinat de la regidora Marielle Franco i d’una de les més perilloses bandes criminals del Rio de Janeiro. Marielle va ser morta a trets amb el seu conductor Anderson Gomes el març de 2018. L’assassinat va causar una gran commoció al país per la seva actuació en defensa dels drets humans i per ser una de les veus més actives contra les milicias, grups de criminals que exploten la gent de les favelas de Rio.

La regidora Marielle Franco va ser assassinad el març del 2018

Al menys cinc persones detingudes poden estar involucrades en l’assassinat de la regidora. Un dels buscats en l’operació, batejada com Els intocables ha sigut el capità Adriano Magalhães da Nóbrega, considerat per la fiscalia com l’home fort de l’anomenada “Oficina del Crim” (Escritório do crime), organització que domina la favela Rio das Pedras. Adriano és acusat d’estar involucrat en homicidis i no ha sigut localitzat.

Moltes connexions lliguen el nom d’Adriano al de Flávio Bolsonaro. La mare i la dona de l’Adriano van ser funcionàries del llavors diputat, des del 2015 fins l’any passat. Les dues estan entre els ex-assessors del parlamentari que van ser enxampats per l’òrgan de fiscalització financera que va destapar a principis del desembre del 2018 un esquema d’un possible rentat de diners en favor de Flávio Bolsonaro. La investigació apunta que set assessors van fer ingressos al compte de Fabricio Queiroz, el suposat encarregat de traspassar els diners al diputat. Inicialment es va saber que Queiroz hauria mogut 1,2 milions de reals l’any 2017 i ara es sap que en tres anys més de 7 milions de reals van passar per la seva compte. Coincidentment valors semblants van ser ingressats al compte de Flávio Bolsonaro de forma fraccionada.

Un altre pont de connexió entre Adriano i Flávio Bolsonaro és la favela de Rio das Pedras. Va ser exactament en aquest barri dominat per l’Oficina del Crim que Fabrício Queiroz es va amagar després que el diari Estado de São Paulo va fer la denúncia sobre els ingressos atípics de l’assessor de Flávio Bolsonaro, per a aqui treballava com a conductor.

Flávio Bolsonaro ara diu que el responsable per la contractació de la mare i la dona de l’Adriano per el seu despatx va ser feta per Queiroz i que no coneixia les dues assessores. Però el cas és que també va homenatjar el cap de l’Oficina del Crim dues vegades durant els seus mandats com a diputat, per ser ex-integrant del Bope (agrupament de la polícia d’èlit de Rio famosa per la seva alta letalitat a les favelas). La primera vegada va ser el 2003, quan va presentar una moció de lloança per “l’actuació brillant” del policial en les seves activitats i l’altre va ser el 2005, quan el va premiar amb la medalla Tiradentes, el més alt honor del parlament de Rio.

L’anunci de les detencions i dels lligams d’Adriano amb Flávio Bolsonaro han caigut com una bomba al Brasil, exactament al mateix dia en que Jair Bolsonaro feia la seva estrena internacional al Fòrum de Davos, a Suïssa. Les informacions difoses pela policia han fet circular molts interrogants a les xarxes socials. Especialment perquè Jair Bolsonaro va elegir-se amb un flamant discurs de combat a la corrupció i de mà dura contra els criminals, a qui deien que eren millors morts que vius.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent