La Forastera

Taíza Brito

Discurs anticorrupció de Bolsonaro es gira contra la pròpia família

Amb menys d’una vintena de dies al capdavant del govern brasiler, el discurs de combat a la corrupció que va impulsar la victòria de Jair Bolsonaro ha caigut per terra. El seu fill, Flávio Bolsonaro, que prendrà possessió com a senador al febrer, està a l’epicentre d’una investigació de la Fiscalia Pública de Rio de Janeiro que demostra fins a quin punt era fràgil la retòrica del clan que apuntava el dit acusador contra l’expresident Lula da Silva i el Partit dels Treballadors (PT).

Un informe obtingut pel Jornal Nacional de la TV Globo, la cadena de televisió més gran del Brasil, ha implicat directament el fill del president en la investigació que fins ara involucrava només ex-assessors de Flávio Bolsonaro. El document conté informacions financeres entre juny i juliol del 2017 que apunten 48 ingressos en espècie en el compte del senador electe, concentrats en el caixer de l’agència bancària ubicada dins de l’Assemblea Legislativa de Rio de Janeiro. Tots pel mateix valor: 2 mil reals (468 euros), sumant un total de 96 mil reals (22,5 mil euros) ingressats en cinc dies.

El reportatge del Jornal Nacional explica que el Consell de Control d’Activitats Financeres (COAF), òrgan responsable per l’informe, explica que aquests moviments inusuals poden configurar el delicte d’ocultació de l’origen dels diners. En portuguès, aquesta pràctica és coneguda com a utilització de “taronges”. O sigui, el polític manté funcionaris fantasmes al seu gabinet que retornen el sou rebut cada més.

Fins el dijous, 17 de gener, totes les atencions dels mitjans i de les xarxes socials estaven voltades per a Fabrício Queiroz, un dels ex-assessors de Flávio Bolsonaro. L’amic íntim de la família Bolsonaro, sempre present en barbacoes i pescaries que treballava com a xofer de Flávio, havia sigut enxampat per la Fiscalia Pública pels moviments atípics de diners. L’any 2017 va moure 1,2 milions de reals (280 mil euros) al seu compte sense un salari que justifiqués aquestes operacions.

La denúncia va esclatar abans que Jair Bolsonaro prengués possessió i ve causant un mal estar creixent al nou president del Brasil. Primer perquè Queiroz va faltar a les dues convocatòries de la Fiscalia Pública per a explicar el cas. Segon perquè va preferir anar a una emissora de televisió “amiga” dels Bolsonaro on explicà que no havia comparegut perquè estava malalt i faria una cirurgia en breu i que els guanys de diners venien de la venta de cotxes vells restaurats. A les xarxes socials ja dominava el hashtag #CadêQueiroz? (on és Queiroz?)

La novel·la ha guanyat nous capítols recentment quan s’ha filtrat un vídeo del Queiroz a l’hospital junt amb la dona i la filla ballant al so d’una samba mentre fa broma amb la gent que demana explicacions sobre el cas. Amb el ressò negatiu d’aquesta darrera aparició, la defensa de Queiroz ha difós un altre vídeo en que ell apareix al llit de l’hospital amb cara de moribund, dient que la gravació anterior havia sigut feta en un rar moment de relaxació.

Flávio Bolsonaro sempre ha dit que no sabia el que els seus funcionaris feien fora del seu despatx i no tenia res a veure amb el cas. Però ha sorprès tothom aquesta setmana al recórrer al Suprem Tribunal Federal (STF) perquè les investigacions siguin paralitzades. Ha utilitzat com argument el fet de tenir aforament privilegiat com a senador electe. Poques hores després de registrar el recurs, el STF ha atès la petició i ha ordenat a la Fiscalia Pública del Rio de Janeiro que aturi la investigació.

La decisió del jutge Luis Fux ha generat una onada de crítiques entre detractors i defensors del president Bolsonaro. Primer perquè Flávio Bolsonaro només prendrà possessió el febrer i per això encara no se’l pot considerar aforat. Segon perquè el propi STF entén que l’aforament és exclusiu durant el compliment del mandat i els fets que involucren Queiroz es van donar quan el polític era diputat i no s’hi aplica al seu futur mandat com a senador. Tercer perquè si Flávio no deu res, res ha de temer i no hauria de perquè voler paralitzar la investigació.

Els detractors de Bolsonaro no han trigat a recuperar un vídeo gravat l’any passat en el qual apareix amb el Flávio criticant l’ús del fòrum privilegiat per polítics de l’esquerra. Bolsonaro pare deia que no necessitava d’aquest recurs i el fill validava la seva afirmació. Tot per subratllar que eren homes lliures de qualsevol sospita.

Com la justícia al Brasil està en el període de recés, la decisió del jutge Luis Fux només serà revisada pel relator del cas en els primers dies de febrer, quan Flávio Bolsonaro ja haurà pres possessió. Mentres, els seguidors del clan bullen a les xarxes socials qüestionant el perquè de l’actitud del futur senador. En contrapartida, el seu pare no ha pronunciat cap paraula sobre el tema. Assessors propers del president creuen que el fill ha criat l’ambient propici per a que la crisi entri dins del Palau del Planalto.

Pel que sembla la lluna de mel entre Bolsonaro i els seus electors durarà poc. No era difícil de preveure. El clan dels Bolsonaro viu des de fa 30 anys de la política al Brasil i dels recursos més comuns a l’anomenat baixo clero (baix clergat) parlamentari. És una referència als diputats de perfil baix i política de vol gallinaci, que es caracteritzen, entre altres coses, per emprar funcionaris fantasma per quedar-se amb els diners dels seus sous.

El que és sorprenent és que tanta gent hagi comprat el discurs electoral de Bolsonaro de combat a la corrupció, especialment en el linxament contra el Partit dels Treballadors. Arrogar-se la medalla de representant de la nova política, amb un expedient impol·lut, és complicat quan es porta anys arrecerat en un racó de la menjadora del poder. Tard o d’hora, la veritat acaba sortint a la llum.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent