La Forastera

Taíza Brito

El govern Bolsonaro recula en la inminent censura de llibres de text escolars

El combat del govern Jair Bolsonaro al suposat “adoctrinament de l’esquerra” s’ha dirigit contra el contingut dels llibres utilitzats pels alumnes de 12 a 15 anys de les escoles públiques brasileres. El nou mandatari ha ordenat canvis en el text de licitació del Programa Nacional del Llibre Didàctic (PNLD) que servirà d’orientació per la compra de les obres que seran distribuïdes als alumnes d’ensenyament fonamental (equivalent a la ESO). Qüestions com el combat a la violència contra la dona i la promoció de la cultura dels negres originaris dels quilombos han sigut suprimides del text.

La intenció de combatre la “brossa marxista” va ser anunciada per Bolsonaro el dia 31 de desembre a les xarxes socials. Al Twitter va dir que treballaria amb el Ministeri d’Educació i Cultura (MEC) per formar ciutadans i no militants, com una de les solucions per millorar el rendiment del Brasil en rankings mundials. Val a dir que una de les seves banderes de campanya fou l’anomenat projecte “Escola sense Partit”, destinat a fomentar l’autocensura dels professors i l’absència de debat sobre qüestions d’actualitat amb els alumnes.

En la edició anterior del text de la licitació relacionada amb principis ètics, la orientació per les editores era que les obres promoguessin “positivament la imatge de la dona, considerant la seva participació en diferents feines, professions i espais de poder, valorant la seva visibilitat i protagonisme  social, amb especial atenció per al compromís educacional amb l’agenda de la no violència contra les dones”. Ara, aquesta frase ha estat suprimida. Una altra orientació era que es devia “promoure positivament la cultura afro-brasilera, quilombola, dels pobles indígenes i dels pobles del camp”. D’aquest extracte han desaparegut les paraules “quilombola” i “pobles del camp”.

En la nova versió del document també ha sigut exclòs el paràgraf que deia que els llibres “haurien d’estar exempts d’errors de revisió o de impressió” i “haurien d’incloure revisions bibliogràfiques”. Un altre punt suprimit ha sigut el que impedia la difusió de publicitat en el contingut. És normal que siguin fetes alteracions en les normes de licitació, però els canvis introduïts s’han realitzat en temes d’interès del nou govern brasiler.

Les editores que fan part del procés licitatori ja havien enviat els llibres per avaluació del MEC al novembre passat i ara temien que  les edicions siguin reprovades i s’acabi aprovant material sense qualitat. El procés de tria es succeirà en els primer semestre d’enguany, amb participació de tècnics del sector educatiu i de la comunitat escolar. El PNLD s’ha anat tornant al llarg dels anys molt estricte en la tria dels llibres, cosa que era elogiada el medi acadèmic i editorial. Les edicions que tinguessin més del 10% d’errors en les pàgines eren desclassificades.

El focus en els llibres didàctics com a forma de combatre els suposats adoctrinaments de l’esquerra és obra del professor Orley José da Silva, membre del moviment Escola sense Partit. Religiós i conservador, Da Silva manté un bloc on afirma, per exemple, que la qüestió quilombola és una pauta del Partit dels Treballadors (PT).  En el text intitulat “Llibres del MEC de Temer podran enguixar les accions didàctiques de Bolsonaro” relativitza l’impacte i magnitud de l’esclavitud dels negres i el genocidi indígena durant la colonització europea.

La compra dels llibres està a càrrec del MEC, comandat pel colombià Ricardo Vélez Rodriguez, que s’alinea amb Bolsonaro en la defensa del combat al “marxisme cultural” i la ideologia de gènere”. Aproximadament 150 milions de llibres són comprats per any, amb un cost de mil milions de reals (uns 227 milions d’euros).

Tanmateix, l’impacte als mitjans i a les xarxes socials de la nova mesura del govern ha estat tant negatiu que Bolsonaro ha responsabilitzat el govern anterior de Temer del text oficial publicat i ha acabat anul·lant-lo. Una disculpa de mal pagador que no ha convençut a ningú, donat que fa dos mesos -des de la victòria electoral, a l’octubre passat – que el seu equip ve preparant els documents que marcaran el nou rumb del govern. Però que obre una finestra d’esperança en la resistència contra les mesures ultradretanes que s’estan desplegant.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent