La Forastera

Taíza Brito

Embolic al Tribunal Suprem del Brasil per l’alliberament de Lula

Ha durat poc la il·lusió dels brasilers que es pensaven que veurien l’expresident Lula da Silva sortir de la presó de forma inminent. En qüestió d’hores el president del Suprem Tribunal Federal (STF), ha emès una decisió suspenent la mesura del també ministre de la cort suprema Marco Aurélio de Melo, determinant l’alliberament de tots els presos condemnats en segona instància.

La decisió de Melo era una resposta a una petició del Partit Comunista del Brasil (PCdoB) i podia beneficiar Lula, que es troba pres a Curitiba (estat de Paraná) des de l’abril, després de ser condemnat a dotze anys de presó per corrupció 

En la decisió, el ministre havia esgrimit l’article 283 del Codi Penal brasiler, que diu que la pena de presó només es pot aplicar després que hi hagi sentència ferma i no hi hagi possibilitat de presentació de més recursos. Explica encara que les presons provisòries a que es refereix l’article 312 del Codi del Procés Penal estan previstes per a presos perillosos o per garantir l’ordre públic.

Entre les al·legacions del president del STF contra la mesura del seu col·lega es destaca justament que la decisió suspesa alteraria l’ordre públic, donat que suposaria l’alliberament de molts presos. De fet, al llarg del dia per tot el país, jutges d’execucions penals han atès les peticions d’advocats demanant l’alliberament dels seus clients, que avui mateix han sortit al carrer.

Tanmateix no ha passat el mateix amb Lula da Silva. El Partit dels Treballadors (PT), al qual pertany l’expresident, havia presentat al Tribunal Federal de Curitiba la sol·licitud de compliment de l’ordre de l’STF. Però la jutgessa de rang inferior no s’ha pronunciat sobre el cas en tota la tarda, fins que aquesta ha caducat amb la nova mesura del president de la cort suprema.

En la decisió de Toffoli també s’esmenta que les presons per condemna en segona instància seran tema de debat de l’STF a l’abril del 2019. Tres accions que tramiten en el tribunal demanen que aquestes presons siguin prohibides en raó del principi de presumpció d’innocència. 

Aquesta no és la primera vegada que es dona un xoc de trens judicial al Brasil per l’alliberament de Lula da Silva. Al juliol d’enguany, un jutge de primera instància es negà a executar una ordre d’alliberament en favor seu emesa per un magistrat de segon grau que es trobava de guàrdia.

Tot plegat, reforça la imatge que l’expresident és un pres polític que està ostatge dels seus adversaris, que el volen fora de joc per a que no pugui fer nosa en el camp electoral ni a la oposició. Justament ara, les dretes més retrògrades, es preparen per a governar de la mà del controvertit Bolsonaro, que pujarà al càrrerc presidencial a inicis del 2019.

 

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent