La Forastera

Taíza Brito

Resistència és la clau per enfrontrar l’amenaça Bolsonaro

Després de la confirmació de l’elecció de l’ultradretà Jair Bolsonaro (PSL) com a president del Brasil, la paraula més repetida pels electors de Fernando Haddad (PT) ha estat “resistència”. Immediatament s’ha tornar viral a les xarxes socials un dibuix amb una flor i la frase: “que ningú deixi anar la mà de ningú”, en referència a la unió dels més de 47 milions d’electors que votaren contra l’arribada de Bolsonaro al poder.

El primer que ha cridat a la organització d’un front de resistència ha estat Guillerme Boulos, que fou candidat a la presidència pel PSOL i que a la segona tanda ha donat suport a Haddad. “El Brasil és més gran que Bolsonaro. La nostra democràcia està en perill. No ens acovardirem. Entre la presó i l’exili la nostra tria és el carrer. Hi haurà resistència”, ha dit Boulos, en resposta a les amenaces de Bolsonaro contra els “vermells”, o sigui els petistas i els seus aliats de l’esquerra. El polític també ha convocat la gent per les protestes programades en diverses ciutats del país al proper dimarts.

Haddad ha promès mantenir-se al costat de la gent que té por de Bolsonaro

Durant el discurs oficial, Haddad s’ha posat a disposició de la població per coordinar la mobilització . “He sentit i vist que molta gent té por i angoixa. No tingueu por. Nosaltres serem aquí, estarem junts. Hi haurà resistència! Un professor no defuig la lluita”, ha dit. Segons el candidat del PT, el Brasil necessitarà protegir les institucions i caldrà mobilització ciutadana. “Potser el Brasil mai ha necessitat tant exercir la nostra ciutadania com ara”, ha remarcat.

El discurs de l’odi de Bolsonaro, que en cada gravació que feia en els dies anteriors a la votació afegia amenaces als adversaris polítics i als col·lectius més vulnerables de la població, ha generat por i ha reverberat en una campanya sense precedents als carrers. Durant l’última setmana, anònims i personalitats de diverses àrees, han fet una cadena espontània de cerca de vots entre els indecisos per al petista.

Conscients del que estaba en joc, hi ha hagut gent que ha batallat incansablement fins a l’últim moment i qui ha declarat el vot públicament per Haddad, tot i les divergències amb el PT. Ha sigut el cas de Joaquim Barbosa, l’exministre del Suprem Tribunal Federal que va encapçalar el procés judicial conegut com “Mensalão”, que va investigar denúncies de corrupció en contra del partit de Lula da Silva. Barbosa s’ha manifestat astorat pel curs dels aconteixements que s’han produït en la vida política brasilera arran del procés contra el PT.

Durant la jornada electoral del diumenge també s’ha vist una mobilització ciutadana forta. La majoria dels electors de Haddad han anat a votar amb un llibre a les mans. Els votants han atès la suggestió del candidat del PT de portar el llibre que cadascú considerés que li hi havia canviat la vida al llegir-lo. L’objectiu era destacar que un país es construeix amb educació i no amb armes a les mans, com proposa Bolsonaro. L’elector Josenilton Silva Villar ha fet més. Ha anat a votar vestit amb la roba de final de graduació i portant el seu diploma. L’escena enregistrada a la ciutat de Taperoá, al nord-est brasiler, ha corregut com la pólvora a les xarxes.

La resistència serà clau en aquest moment al Brasil. Molts dels electors de Bolsonaro s’enmirallen en el seu ídol, a qui anomenen de “mite” amb orgull. Mostres de com es senten segurs i impunes d’emprar la força contra els opositors s’han pogut veure durant tota la campanya i fins a la mateixa nit electoral.

Durant la celebració de la victòria hi ha hagut trets a l’aire i s’han registrat agressions contra votants de Haddad. A Salvador de Bahia, la policia ha carregat durament contra electors petistas que feien protestes al barri Rio Vermelho. Hi ha relats que denuncien que una dona ha estat apallisada i s’han sentit trets amb arma de foc. A Niterói, a l’estat de Rio de Janeiro, soldats de l’exèrcit han fet una desfilada en celebració de la victòria.

Davant la casa de Bolsonaro, en un edifici de luxe a Rio de Janeiro, han despenjat una bandera que deia “Ustra viu”. La frase fa referència a Brilhante Ustra, general de l’exèrcit que va ser el torturador més temut durant la dictadura militar al Brasil. Bolsonaro va homenatjar de forma macabra Ustra durant la lectura del seu vot en la sessió d’impeachment de Dilma Rousseff. I és que es dona el cas que el general fou, precisament, el botxí de l’expresidenta, aleshores una jove activista d’una organització clandestina que feia oposició al règim, quan va ser detinguda per l’aparell repressiu.

Tal per tal, és com si el Brasil hagués portat a la presidencia del país a un fanàtic de Millan-Astray, aquell sanguinari militar sublevat, fundador de la legión que es tornà famós per etzibar-li a Unamuno allò tan emblemàtic de “visca la mort, mori la inteligencia”.

Encara ahir a la nit, seguidors de Bolsonaro han tingut temps d’hostilitzar periodistes destacats que feien la cobertura de la celebració de la victòria davant de casa seva. Un cotxe de la TV Globo ha sigut colpejat violentament i una reportera del diari Folha de São Paulo ha sigut amenaçada. Bolsonaro ha rebutjat demandes d’entrevistes de diversos mitjans i s’ha passat tota la campanya comunicant-se amb els electors o adversaris a través de vídeos publicats a les xarxes socials.

Per la manera amb què tracta la premsa sembla que no té planejat mantenir una bona relació amb els mitjans de comunicació. Si acompleix les amenaces que ha fet, tallarà totes les partides de publicitat per a les empreses que consideri adversàries i destinarà gran part dels recursos a les emissores de TV comandades per pastors evangèlics. Els fidels d’aquestes esglésies han sigut els principals difusors de les notícies falses massives que estratègicament s’han  disparat pel WhatsApp i Facebook amb el finançament de grans empresaris.

A la diana de Bolsonaro i dels seus seguidors també estan els col·lectius LGBTs, negres, dones, indígenes i els habitants dels nou estats del nord-est, aquests últims els responsables que no guanyés a la primera tanda. Al diumenge, la regió donà a Haddad el més gran percentatge de vots vàlids (entre el 60% i 70%) en tot el país.

Tot i que Bolsonaro ha promès “pacificar el país” i “respectar la constitució”, és fa difícil de creure que d’una hora per l’altra hagi canviat la seva forma de pensar. Per això guanya tot el sentit la proposta de fer un front de resistència i no deixar anar la mà de l’altre. Temps difícils vindran i caldrà estar ben units.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent