La Forastera

Taíza Brito

Artistes i anònims impulsen campanya per tombar el vot de Bolsonaro

Mentre el candidat a la presidència del Brasil, Jair Bolsonaro (PSL), ja negocia amb els aliats qui ocuparà els càrrecs a l’Esplanada dels Ministeris de Braslía, un exèrcit de voluntaris ha sortit als carrers i places de diverses ciutats intentant convèncer la gent a votar en Fernando Haddad (PT). La idea és aconseguir fins a diumenge, quan els brasilers compareixeran a les urnes per triar el nou cap de l’executiu, que Haddad superi Bolsonaro. La campanya espontania ha guanyat el nom de Vira voto Haddad (Remunta vot).

L’última enquesta electoral, realitzada per l’institut Datafolha i publicada el dijous (25), apunta que la diferència de vots vàlids entre els dos candidats s’ha reduït. La intenció directa de vot a Bolsonaro ha oscilat entre el 59% i el 56% i la de Haddad entre el 41% i el 44%. El Brasil té 147 milions d’electors aptes a votar. A la primera tanda, el proppassat 7 d’octubre, el 6,1% va votar nul mentre el 2,6% van optar pel vot en blanc. 

Familia en una plaça de Rio de Janeiro cercant el vot per a Fernando Haddad

El resultat de l’enquesta ha renovat els ànims de la militància i ha fet que més gent anés al carrer a parlar cara a cara amb aquells que pretenen anul·lar el vot, votar en blanc, a convencer els indecisos i els que no van votar a la primera tanda. Fins i tot, electors de Bolsonaro també estan essent convidats a enraonar i canviar el vot.

Paulo Betti al metro quan va anar a distribuir fulletons

Crida l’atenció que fins i tot celebritats del món artístic han sortit al carrer per parlar sobre el perill d’una més que possible victòria de Bolsonaro per a les llibertats democràtiques i sobre els projectes que Haddad té per al país. El actor Paulo Betti, per exemple, agafà el metro a Rio de Janeiro dijous passat i es posà a distribuir fulletons. “Fins al diumenge no sortiré dels carrers”, diu en un vídeo penjat a les xarxes i que s’ha tornat viral.

Leticia Collin i Luisa Arraes parlant amb electors al carrer

L’actriu Leticia Collin ha compartit una foto al seu Instagran en la qual apareix amb la companya de feina Luisa Arraes enmig d’electors. “Parlant sobre llibertat. Revelant coses bizarres de les fake news. Per la vida, per l’amor i pels col·lectius vulnerables, que són gegants”, ha publicat.
Siguin desconeguts o famosos, persones diverses están compartint les seves experiències de com persuadir els seus conciutadans a votar amb consciència.

Caetano Veloso, Mano Brown i Chico Buarque amb Haddad

També ha crescut aquests dies el nombre de cantants gravant vídeos, publicant-los als seus perfils socials i demanant el vot per Haddad, a exemple de Gal Costa, Nando Reis i Gilberto Gil. Els cantautors Caetano Veloso, Chico Buarque i Mano Brown a més, també estan acompanyant Haddad als comicis personalment i fent parlaments a favor del candidat del PT.

Una del les declaracions més emotives l’ha fet el dibuixant Ziraldo, que està enlllitat recuperant-se d’un Acident Vascular cerebral (AVC). “Anem a salvar el país. Diumenge és Haddad i Manuela (la seva candidata a la vice-presidència, del PCdB) contra el feixisme i la dictadura”

L’ex-membre del grup de rock Pink Floyd, Roger Waters, que está de gira pel Brasil aquests dies, està fent una perseverant campanya contra Bolsonaro en les seves presentacions, demanant als ciutatans brasilers que diguin no al “nou feixisme”.

Per altra banda, amb la caiguda a les enquestes de Bolsonaro, s’ha encès el senyal d’alerta a la coordinació de la campanya del capità retirat de l’éxercit. Aquesta semana, Bolsonaro ha gravat un video demanant als diputats electes pel seu partit a continuar treballant pels vots, recordant-los que el partit encara no està decidit. Bolsonaro també ha fet piulades desmentint els noms de possibles nous ministres que ja han començat a circular als mitjans de comunicació.

El repte de l’anhelada remuntada de Haddad no és gaire fácil. Tampoc sembla massa probable. Les estadístiques de les anteriors eleccions al Brasil indiquen que mai un candidat que ha quedat en segon lloc a la primera tanda, ha aconseguit vèncer a la segona votació. Per sort, les estadístiques están per a ser trencades, algún dia. Tan de bo diumenge poguem asistir a una remuntada èpica. El món respiraria més alleugerit.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent