La Forastera

Taíza Brito

Grups de WhatsApp: el nou camp de proves de la ultradreta per escampar fake news i guanyar les eleccions al Brasil

A menys d’una setmana per la segona tanda presidencial al Brasil, el candidat del Partit dels Treballadors (PT), Fernando Haddad, està rebent suport important de la militància per intentar una remuntada davant Jair Bolsonaro, del Partir Socialista Liberal (PSL). Les últimes enquestes donen un avantatge de 18 punts a l’ex-capità de l’exercit, que té el 59% de la preferència de l’electorat mentre Haddad apareix amb el 41%.

Els petistas han guanyat moral després de que el diari Folha de São Paulo denunciés que Bolsonaro ha comptat amb el suport d’empresaris per disparar milions de missatges a través de grups de WhatsApp contra Haddad abans de la votació de la primera tanda, el proppassat 7 d’octubre. Cadascun dels contractes van costar 12 milions de reals (uns 2,8 milions d’euros).

La donació de campanya per part d’empreses és prohibida per la legislació electoral del país. Per això el Tribunal Superior Electoral (TSE) ha admès denúncia del PT, que acusa Bolsonaro d’abús de poder econòmic. Però hi ha poques possibilitats que anul·li la candidatura de Bolsonaro, com ha demanat el PT, perquè els jutges de la cort semblem poc disposats a confrontar amb el capità i el seu seguici de militars.

Els missatges, amb notícies falses sobre el PT i Haddad, correren com la pólvora entre desenes de milions d’electors a tot el Brasil. Entre tantes, una deia que el candidat del PT havia escrit un llibre en el qual ensenyava com prendre el poder per crear una dictadura socialista basat en instruccions de Lenin. Una altre treia un muntatge fotogràfic en el qual l’acusat d’apunyalar Bolsonaro apareix enrere de Lula da Silva durant una protesta, fent creure que el crim va ser encomanat pel PT.

Un paquet amb missatges semblants ja estava preparat per a ser disparat aquesta setmana, segons el reportatge de la periodista Patrícia Campos, que després de la denúncia està essent linxada virtualment a les xarxes socials per seguidors de Bolsonaro. Les notícies falses van ser disseminades per millers d’electors del candidat del PSL, demonitzant la figura de Haddad i fent augmentar el rebuig al PT.

Després de la denuncia, WhatsApp ha bloquejat més de cent mil usuaris de l’aplicació al Brasil, fins i tot el d’un dels fills de Bolsonaro. En el seu compte de Twitter, el senador elegit pel Rio de Janeiro, Flávio Bolsonaro ha reclamat que havia perdut l’accés queixant-se de la censura.

Haddad amb la militància petista en campanya aquest cap de setmana

A més de sortir als carrers en diverses ciutats del país en defensa de Haddad aquest cap de setmana, els electors del petista han augmentat la presència a les xarxes socials fent-se ressò de la denúncia. Els hashtags #Caixa2deBolsonaro, #CassaçãodeBolsonaro e #EagoraTSE s’han multiplicat. La primera ha ocupat el primer lloc del Trending Topics del Twitter a tot el món.

La militància del PT creu que és possible una remuntada, malgrat que el curt historial d’eleccions democràtiques al Brasil mostra que tots els candidats presidencials que guanyen a la primera tanda també vencen a la segona. La batalla és duríssima perquè els electors de Bolsonaro el defensen amb molta convicció, donant suport fins i tot a les declaracions més besties del candidat, conegut per les seves posicions racistes, misògines, homòfobes i autoritàries.

En el darrer tram de la campanya de la segona tanda, prevista per al proper diumenge 28 d’octubre, estan apareixent noves informacions polèmiques que demostren el poc respecte que Bolsonaro i les persones més properes al candidat tenen per les actuals institucions de la república.

Eduardo Bolsonaro ha amenaçat tancar el Suprem Tribunal Federal

En un vídeo difós avui a les xarxes socials, un altre fill del capità, el diputat federal elegit per São Paulo, Eduardo Bolsonaro, diu que per tancar el Suprem Tribunal Federal (STF), la cort suprema del país, és ben fàcil i caldria només un soldat i un caporal. La gravació fou feta el 9 de juliol passat quan Eduardo, que és policia federal, va fer una conferència en una escola per a concursants del Paraná que volen ingressar en aquesta corporació policial.

La sobra d’Steve Bannon planeja sobre les eleccions al Brasil

Coincidentment, el mateix Eduardo Bolsonaro, mà dreta del seu pare, es va reunir a l’agost a Nova York amb Steve Bannon l’estratega polític, apuntat com el responsable de l’èxit de Donald Trump als EUA i actual assessor de VOX a l’estat espanyol.

Un mes després, a finals de setembre Facebook detectà que havia patit un atac de hackers pel qual varen ser robades les dades de prop de 30 milions d’usuaris al Brasil. Recentment, la revista Carta Capital ha publicat un reportatge on apunta la possibilitat que s’estigui reproduint a les eleccions brasileres l’esquema de la Cambridge Analytica (CA), pel qual es va muntar un banc de dades psicosocials de nord-americans (controlant variables com el sexe, la edat, la religió, la llengua, etc.) per tal d’influenciar en els resultats electorals a la Casa Blanca. Les dades s’havien sostret il·legalment de Facebook.

Un dels indicis més inquietants és que l’espectacular resultat aconseguit per Bolsonaro al Brasil no va ser previst, en la seva magnitud, per cap institut de recerca. De fet, una setmana abans de la primera tanda, centenars de milers de brasilers sortiren al carrer per a repudiar la candidatura de la intolerància, sota el lema “ele não” (ell no), en referència a Bolsonaro.

El candidat del PT havia entrat en campanya l’11 de setembre, després que es tornà oficial la prohibició de Lula da Silva de participar en els comicis. Inicialment, el marge de rebuig de Haddad oscil·lava entre 23 i 27%. Semblava que Bolsonaro hauria de baixar i que Haddad s’acostaria en la disputa, però les dades mostren que succeí exactament el contrari.

A partir de l’1 d’octubre, el rebuig a Haddad saltà al 38%, coincidint amb una campanya difamatòria contra el petista, tractant-lo com un depravat moral i anti-cristià, anatema dels pastors evangèlics. És plausible doncs que no només hi hagués empresaris que financessin la producció i disseminació de notícies falses sinó que també aquestes s’escampessin tenint en compte el perfil psicosocial dels usuaris.

Per tot plegat, sembla poc probable que les elits econòmiques que sostenen la il·legítima campanya electoral de Bolsonaro fracassin en la seva empresa de dur a la presidència del país més gran d’Amèrica Llatina un candidat ultradretà.

Després de  turbulenta campanya de Trump per arribar a la Casablanca i l’ús parasitari de Facebook i Twitter per a difondre notícies falses, ara el Brasil s’ha convertit en el nou camp de proves del marketing digital per a fer córrer fake news a través dels grups de WhatsApp. Una estratègia reeixida que l’equip de Bannon podrà aviat anotar-se al seu currículum per escampar l’odi i la intolerància pel món com estratègia per aconseguir candidatures guanyadores.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent