La Forastera

Taíza Brito

Front democràtic és la solució per aturar Bolsonaro a la segona tanda

Els electors del nord i nord-est del Brasil no han comprat el discurs del capità de la reserva de l’exèrcit que pretén resoldre els problemes del Brasil a base de cops

L’onada Jair Bolsonaro, el candidat d’ultra dreta a la cadira presidencial del Brasil, ha causat un terratrèmol polític al Brasil. Superant les previsions de les enquestes que li donaven un 35% d’intenció de vot, per poc no ha facturat les eleccions presidencials en la primera tanda, aquest diumenge, 7 d’octubre. La majoria dels electors del nord i nord-est del Brasil han sigut el responsables per barrar la victòria del capità de la reserva de l’exèrcit que defensa l’armament de la població i rebutja els col·lectius vulnerables, com LGBTs, negres i indígenes, entre d’altres. Ha perdut exactament on viu gran part d’aquesta gent.

El recompte de vots ha sigut d’infart. A les 20:52 de l’horari de Brasília (01:52 a Catalunya) els números oficials del Tribunal Superior Electoral (TSE) mostraven Bolsonaro amb el 46,70% del vots vàlids mentre Fernando Haddad, del Partit dels Treballadors (PT), el seu principal adversari, obtenia el 28,37%.

A la mesura que el recompte ha anat avançant s’ha confirmat que la partida encara no estava decidida. A les 22.22 del Brasil, Bolsonaro tenia 46,21% dels vots i haddad 29,02%. D’aquesta manera, els electors brasilers tornaran a les urnes el proper dia 28 d’octubre, quan finalment decidiran el nom del nou president de la República desprès de la campanya política més turbulenta dels últims temps.

Veus qualificades creuen que només un front unint el PT de Fernando Haddad, el Partit Demòcrata del Treball (PDT), de Ciro Gomes, que ha quedat en tercer lloc amb 12,51%, i el Partit Social Demòcrata Brasiler (PSDB) de Geraldo Alclckin (4,81%) pot guanyar aquesta batalla. Són forces que actuen en camps diferents, però que hauran de reflexionar en clau de futur, un cop que Bolsonaro es una amenaça real a tots ells.

Llavors seria l’oportunitat del PSDB, que no va acceptar la victòria de Dilma Rousseff al 2014 i va empènyer la petista a l’impeachment el 2016, de reconciliar-se amb la història. Això perquè el propi partit va admetre recentment que s’ha confrontat amb Dilma i el PT per egoisme i que això va fer mal al país

RECOMPTE – Com que el Brasil, un país gairebé continental, té diversos fusos horaris, la divulgació dels resultats només han començat a ser anunciats a partir de les 19h, hora de Brasília (mitja nit a Catalunya), quan s’acabaven de tancar les urnes als estats del nord. Només llavors el TSE ha alliberat els primers números amb més del 53% de les urnes electròniques apurades. En aquell moment, Bolsonaro apareixia amb un mica més del 49% dels vots vàlids mentre Haddad comptava amb el 26%. Les dades venien de les urnes del sud i sud-est del país, on Bolsonaro ha obtingut més vots.

Però l’onada del candidat ultra s’ha topat amb l’electorat del nord i nord-est del país, que ha optat majoritàriament per les candidatures d’esquerra. A més de Haddad, també han votat en Ciro Gomes, que també tindrà un paper decisiu en aquesta nova campanya electoral.

Durant el període de la votació, de les 8:00 a les 17:00, hi ha hagut molta tensió provocada pels electors de Bolsonaro, que han promocionat una guerra bruta a les xarxes socials. Molts han publicat vídeos votant amb armes a la ma i altres denunciant que les urnes electròniques estaven adulterades, fets que han hagut de ser desmentits pel TSE. L’objectiu era tenir arguments per desacreditar el resultat en cas que el candidat del PSL no guanyés les eleccions en primera volta.

No obstant, el fet més remarcable és que uns 3 milions d’electors s’han vist privats de participar de les eleccions, degut a les dificultats per donar-se d’alta en el registre electrònic. Això ha succeït a les zones més endarrerides econòmicament, especialment al nord-est del país, on Bolsonaro precisament té menys adhesió.

Tot i la victoria moral de l’extrema dreta, al irrompre contundentement amb el càndidat preferit per la majoria dels electors, ara el marcador torna a zero i el joc recomença. L’enigma es descobrir si el país optarà per una proposta retrògrada o apostarà per la construcció d’un nou futur. Les cartes estan llançades.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent