La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 7 d'abril de 2018

Lula da Silva s’atrinxera al lloc on fa 38 anys va ser detingut per la dictadura

La seu del Sindicat dels Metal·lúrgics de São Paulo ha sigut el lloc triat per l’expresident Luís Inácio Lula da Silva per resistir a la presó decretada pel seva bestia negra, el jutge Sergio Moro, que li donà fins a les 17h (22h a Catalunya) del divendres per lliurar-se a la policia. La tria no ha sigut a l’atzar. També en un mes d’abril, de l’any 1980, el petista va ser detingut per la dictadura militar per comandar unes massives vagues de treballadors. El sindicat és tot un símbol de resistència pels treballadors brasilers.

Defensors de l’expresident brasiler Luís Inácio Lula da Silva davant de la seu dels Sindicat dels Metal·lúrgics a São Paulo

Els defensors de Lula da Silva han entès el missatge i han ocupat el carrer on està l’edifici del sindicat des de les primeres hores del dia i s’han mantingut en vigília permanent. La gent volia impedir que la policia entrés i detingués el polític més popular del Brasil. A dins, polítics, artistes, sindicalistes i militants del Partit dels Treballadors (PT), fundat per Lula a la dècada dels 80, es mantenien al costat de l’expresident.

Lula da Silva l’any 1980 liderant les vagues de treballadors, abans de ser detingut per la dictadura militar

Mentre el dia passava, els seus advocats han donat entrada a tota una sèrie de recursos judicials en tribunals diversos intentant bloquejar l’ordre de presó expedida per Moro. Lula fou condemnat a 12 anys i un mes de reclusió per corrupció i blanqueig de diners dins del procés de l’operació Lava Jato. La insistència de Lula da Silva en recórrer de la sentència es deu al fet que la constitució brasilera determina que un reu pot respondre en llibertat fins que no hi hagi condemna ferma. És a dir, fins que no sigui dictaminada sentència per un tribunal en la última instància possible, respectant els plaços processals. La condemna del petista va ser dictaminat per un tribunal de segona instància.

Les mobilitzacions en favor de Lula da Silva s’han reproduït en 24 dels 26 estats brasilers, i en el Districte Federal, paralitzant tot el país. D’altra banda, els detractors s’han concentrat davant de la seu de la Policia Federal de Curitiba, on l’expresident hauria d’anar per ser detingut segons l’ordre de presó de Moro.

Moro, que ha ordenat la presó de Lula da Silva al fons, en foto emblemàtica amb els enemics polítics de l’expresident

A millers de quilòmetres de Curitiba, el petista ha desobeït l’ordre de Moro, però sense esdevenir un fugitiu un cop que la seva localització era coneguda. L’actitud de resistència Lula i els seus seguidors ha desmoralitzat el jutge, que és acusat de perseguir Lula da Silva sota les ordres de les èlits polítiques del Brasil.

Les informacions dels mitjans de comunicació del Brasil era que els advocats de Lula da Silva estaven negociant el seu lliurament aquest dissabte després que l’expresident pogués assistir a la missa dedicada a la seva dona Marisa, que va morir l’any passat, en la data en què faria aniversari del seu naixement.

La resistència de Lula da Silva ha despertat les masses en un país que sembla viure en una letargia permanent després de la crisis generada per la destitució de Dilma Rousseff i de la presa de poder de Michel Temer. I ha unit els polítics dels partits d’esquerra, que han fet costat al petista durant tot el dia. Moltes veus han defensat que l’hora és greu i exigeix la unió en contra les forces conservadores que han pres el poder.

És difícil fer una previsió del què succeirà a partir de la detenció de Lula da Silva en un any d’eleccions presidencials, davant d’un escenari econòmic tan deteriorat i amb polítics de tan mala estirp. L’única imatge que em ve al cap és la d’un vaixell a la deriva. Caldrà molta resistència per sortir-se bé d’aquesta tempesta.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent