La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 5 d'abril de 2018

El Suprem Tribunal del Brasil deixa Lula da Silva a un pas de la presó

L’expresident del Brasil, Luis Inácio Lula da Silva, està a un pas de la presó amb la decisió del Suprem Tribunal Federal (STF) de negar la seva petició d’habeas corpus. La votació finalitzada amb marcador de sis vots a cinc ha paralitzat el país per més de deu hores des de la tarda de dimecres fins a la matinada d’avui amb emissió televisiva en viu. La decisió de la Suprema Cort és un cop dur per a un dels polítics més populars del país i tindrà un impacte sense precedents en les eleccions d’octubre, ja que Lula da Silva apareix com a líder en totes les enquestes d’opinió.

Rosa Weber, entre dos magistrats, ha tingut el vot decisiu

Amb el resultat, Lula da Silva no va ingressar a la presó immediatament. L’exmandatari encara té fins al 10 d’abril per presentar un recurs, però els experts en dret coincideixen que aquesta etapa és una formalitat i que la probabilitat que tingui èxit és mínima.

El vot decisiu ha sigut de la jutgessa Rosa Weber, considerada fins llavors una incògnita entre els magistrats del tribunal perquè acostuma només a pronunciar-se dins dels processos. Weber ha votat per empresonar l’expresident Lula basant-se en la jurisprudència actual del STF, que permet arrestar un acusat després d’una condemnació per un tribunal de segona instància.

El seu posicionament, pres abans d’altres sis magistrats, ha provocat fortes reaccions entre els defensors de Lula da Silva, que es concentraven en diverses ciutats del Brasil, i entre els polítics del Partit dels Treballadors, fundat per Lula. “Increïble aquest vot de Rosa Weber! La pressió de la Globo (el principal grup de comunicació del país), va tenir efecte. No abaixarem el cap. Seguirem lluitant en defensa de Lula i de la democràcia”, va dir el senador Lindbergh Farias a través de Twitter.

Amb la petició d’habeas corpus, Lula da Silva intentava escapar de la condemna de 12 anys de presó dictaminada pel jutge Sergio Moro. Amb el procés judicial contra el petista, el magistrat va ser elevat a la condició d’antiLula i es va convertir en personatge dels grans mitjans brasilers, un superheroi de l’antipetisme més reaccionari. Els camins que va fer el judici en primera instància demostren que ja havia condemnat a Lula molt abans de publicar-ne la sentència.

L’acusació presentada per la Fiscalia Pública contra Lula es basa en la idea que el Triplex de Guarujá (um apartament triple a la ciutat del litoral de São Paulo) seria un suborn que Lula hauria rebut a canvi de tres contractes entre la Constructora OAS i la Petrobras. Malgrat això, Moro no va poder donar suport a aquesta tesi i no va demostrar els vincles entre l’apartament i els contractes.

Els detractors han celebrat la negativa al recurs de Lula da Silva pel STF amb focs i xampany. No és per a menys. Amb l’expresident fora del joc electoral serà més fàcil per als partits que donaren suport a l’impeachment de Dilma Rousseff arribin a l’objectiu de romandre al poder.

Malgrat la baixa popularitat, el president Michel Temer alimenta el somni de renovar el mandat. Per assolir el seu objectiu, l’actual mandatari brasiler compta amb el suport dels partits que l’ajudaren en el cop en contra Dilma, de les forces armades i dels grans mitjans de comunicació del Brasil, que van emprendre una poderosa campanya en contra Lula da Silva.

A veure el que pensen els brasilers.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent