La Forastera

Taíza Brito

“Vampir Temer” es converteix en símbol de protesta política al carnaval del Brasil

La desconeguda escola de samba Paradís de Tuiutí, del Rio de Janeiro, ha aconseguit convertir-se en portaveu dels brasilers disgustats amb la situació política aquest carnaval de 2018. Amb el tema “130 anys d’esclavitud” l’agrupació ha fet una dura crítica al govern del president Michel Temer, representant-lo com un “vampir neoliberal” i en contra de la reforma laboral. També no han deixat pasar l’ocasió per a denunciar el cop contra l’expresidenta Dilma Rousseff.

Des del diumenge, quan va fer la desfilada al Sambòdrom, no es parla d´un altre assumpte. L’impacte de la presentació, amb representacions d’esclaus d’ara i adés, fa ressò als quatre cantons del país, especialment a través de les xarxes socials.

La temàtica escollida, un homenatge a Llei Áurea que fa 130 anys va posar fi a tres segles d’esclavitud al Brasil, va guanyar nou significat per les mans del director artístic Jack Vasconcelos en “formes modernes d’esclavitud”.

L’escola de samba del barri de São Gonçalo ha representat la vida dels esclaus africans que eren obligats a treballar per als senyors de la terra al Brasil i ha comparat aquella època amb el tema “nou vaixell negrer”.

 

Els esclaus d’avui envoltaven una carrossa amb una gran llibreta de treball, el document en el qual s’apunten el registres laborals de cada treballador. Al seu voltant desenes de ballarins lluïen rèpliques de la llibreta destruïdes en denúncia a la reforma laboral imposada pel govern de Temer.

En una altra ala del bloc els participants apareixien disfressats d’ànecs de goma grocs, símbol de la Federació d’Indústries de São Paulo, i caminaven  com titelles per mans gegants, mentre feien sonar cassoles. Aquesta secció era una referència a les cassolades de protesta de grans proporcions de la població de classe mitjana, que va donar suport a principis de 2016 l’impeachment contra Dilma Rousseff, secundat per la poderosa federació d’empresaris de São Paulo.

El tancament de la desfilada va ser fet per la carrossa de quatre pisos que portava el vampir Temer. El vehicle també estava envoltat per mans gegantines que manegaven les titelles i altres mans amb grillons que realitzaven el gest de demanar almoina. El “mandatari Temer” duia la banda presidencial i un collar de dòlars.

“Sóc un vampir que representa al president de la república”, va explicar desprès Léo Morais, un professor d’història de 39 anys, que anava amb la cara pintada de blanc per encarnar la versió ultratomba de Michel Temer, el president brasiler que s’enfronta a greus acusacions de corrupció. La protesta “és un camí que les ‘escoles’ reprenen perquè tenen un paper social: reivindicar les veus de les persones més pobres”, va afegir Morais. La seva foto com a vampir va estampar les portades dels diaris del Brasil i de mitjans internacionals.

La desfilada va ser difosa en exclusiu per la TV Globo, cadena que va recolzar el cop institucional contra Dilma Rousseff, i ha deixat bocabadats els periodistes que feien la transmissió i no sabien què dir. El silenci incòmode dels presentadors s’ha convertit en motiu de befa i de crítiques a les xarxes socials fins ara.

Però la denúncia de l’escola Paradís de Tuiutí no va ser l’única del Sambòdrom enguany. La multi-campiona escola Mangueira va criticar obertament l’alcalde de Rio, Marcelo Crivella,  líder evangelista de l’Església Universal. Crivella, va generar polèmica al retallar a la meitat les subvencions atorgades a les escoles de samba. El diumenge va publicar un vídeo a Facebook en què anunciava que aquella mateixa nit viatjava rumb a Europa, confirmant així que, igual que l’any passat, no assistiria a cap de les desfilades de la seva ciutat.

Sobre una de les carrosses apareixia la figura de Crivella amb una soga al coll com un Judes, el ninot de drap que es fustiga per Setmana Santa a algunes festes populars. Una altra de les carrosses exhibia una representació del cèlebre Crist redemptor amb una pancarta en què es podia llegir: “l’alcalde no sap el què fa”. “És la nostra resposta a aquest alcalde que talla el nostre pressupost i tracta de minar la nostra felicitat”, va explicar Helton Dias, un dels membres de Mangueira.

El dilluns la crítica política va ser portada a l’avinguda per la famosa escola Beija Flor, que va parlar de la corrupció. Una de les carrosses feia referència als desviaments de diners de l’empresa estatal Petrobrás i la xarxa política que s’alimenta de fons públics. Una altra mostrava que la violència arriba a tot arreu, fins i tot a les escoles dels nens. En una ala del bloc la gent duia maletes plenes de diners, representant les partides publiques desviades pels polítics denunciats en l’operació Lava Jato.

Amb aquestes desfilades les escoles de samba han mostrat que el carnaval pot anar més enllà de les plomes, dels lluentons i de la sensualitat exacerbada, i encarnar també la protesta d’una població cansada dels polítics i dels seus fraus.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent