La Forastera

Taíza Brito

PT manté candidatura de Lula malgrat la derrota en el judici

Els magistrats del Tribunal Regional Federal de Porto Alegre (TRF-4) seguiran el guió del jutge de primera instància Sergio Moro i avalaran per unanimitat la condemna de l’expresident Luís Inácio Lula da Silva. Amb la decisió, el petista, líder en totes les enquestes d’intenció de vot, pot ser impedit de disputar l’elecció presidencial d’octubre. Lula da Silva dependrà a partir d’ara de recursos judicials per aconseguir competir en la cursa presidencial.

A més de confirmar la decisió de Moro, els jutges decidiran ampliar la pena del petista de nou anys i mig de presó a dotze anys i un mes en règim tancat. L’expresident es acusat de rebre avantatges indegudament dins d’un esquema de corrupció de contractes entre la Constructora OAS i la Petrobras. L’avantatge, presumiblement, seria un apartament tríplex a la ciutat de Guarujá, a São Paulo. El procés forma part de l‘Operació Lava Jato que investiga casos de corrupció a l’estatal petrolera.

Lula da Silva, els tres jutges del TRF-4 (adalt). El jutge Moro i el tripplex de Guarujà (abaix)

Amb tot, Lula da Silva no serà pres de moment, doncs l’argument dels magistrats és que això només pot succeir una vegada s’hagin esgotat tots els recursos disponibles per la defensa a la cort judicial.

Després de la difusió del resultat, els defensors de Lula da Silva han difós a les xarxes socials el missatge: Golpe 3 x Povo 0 (Colp 3 x Poble 0) en referència als vots dels magistrats, que s’ha sumat al hashtag #EleiçãosemLulaéFraude (elecció sense Lula és frau). Per contra, també hi ha hagut manifestacions celebrant la seva condenació.

Tots els magistrats i la Fiscalia Pública han negat que es tractés d’un judici polític: “No hem jutjat l’home o el personatge, reconegut estadista, sinó qui ha comés un delicte”, ha dit el jutge Gebran Neto.

Tot i el resultat desfavorable, el Partit dels Treballadors ha confirmat oficialment Lula com a candidat a la presidència de la República. La decisió es basa en el lideratge de l’expresident en les enquestes en percentatges que van del 35% al 42% enmig d’un escenari de descrèdit de la classe política i també de la justícia.

En nota enviada a la premsa, el PT ha afirmat que no es rendirà davant de la injustícia. “Lluitarem en defensa de la democracia en totes les instàncies judicials i principalment al carrer”.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent