La Forastera

Taíza Brito

Exposició fotogràfica a Barcelona: el patrimoni cultural i natural de Pernambuco

El restaurant Cantinho Brasileiro, de Barcelona, acollirà l’exposició “Pernambuco, Cultura, Història i Mar” del fotògraf Miguel Igreja. L’esdeveniment forma part de la commemoració de l’aniversari de l’establiment de la xef Ângela de Assis a la ciutat comtal, que aquest mes de novembre celebra 20 anys.

Les imatges de l’exposició, que já ha passat per Recife, Olinda, Fernando de Noronha i Rio de Janeiro, van encantar Ângela, que va decidir retre homenatge al seu lloc de naixement. “La mostra ensenya imatges de Pernambuco, l’Estat del Brasil on vaig néixer, on hi ha una de les riqueses culturals més importants de tot el país”, subratlla, explicant que vol compartir aquestes imatges amb tothom.

El restaurant està situat al carrer Ample 43 del barri Gòtic, una de les zones amb major afluència turística de la capital catalana, sent un punt de referència per a brasilers, autòctons i estrangers atrets per la cuina brasilera. L’obertura serà aquest divendres 25, de les 18:00 a les 20:00.

Inicialment, seran exposades onze imatges en policromia, de mida 30x45cm, que representen personatges del carnaval, paisatges costaners i expressions culturals, com el ‘maracatu de baque solto’ (maracatu rural), herència folklòrica practicada pels talladors de la canya de sucre des dels temps de l’esclavitud, a la comarca de la Zona da Mata.

Després, seran reemplaçades per fotografies en blanc i negre del ‘maracatu de baque virado’ (maracatú urbà), en que un conjunt de tambors acompanyen un seguici reial, representant els antics reis del Congo i Angola. Tot un espectacle ple de simbologies i marcat per la riquesa estètica i musical. El maracatu és considerat també el ritme afro-brasiler més antic que es coneix. Les fotografies són provinents del fons de la col·lecció ‘Baques’ (batudes), que juga justament amb el contrast cromàtic entre ambdues manifestacions culturals.

Ângela de Assis va adquirir la fotografia “Galo da Madrugada”, que estarà en exposició permanent en una espectacular panoràmica en format de 3mx75cm. L’instantània capta el moment culminant del carnaval recifense, quan el bloc del gall de la matinada treu un milió d’assistents a ballar el ritme del frevo, sota el sol escaldant de l’estiu tropical als ponts i marges de la Venècia brasilera. “És gratificant veure la meva obra seleccionada per celebrar els 20 anys del Cantinho Brasilero i, alhora, promocionar Pernambuco a d’altres països”, va dir Miguel Igreja.

CULTURA I HISTÒRIA – Miguel Igreja, que va començar la seva carrera com a reporter fotogràfic el 1988 a la Folha de Pernambuco, va dedicar més de deu anys a retratar la bellesa del patrimoni natural, cultural i històric del seu Estat. El seu historial d’exposicions és ampli i internacionalment reconegut, amb mencions destacades en publicacions de la Carta de la Terra.

El 2010, el fotògraf va crear el Projecte Pernambuco: Cultura, Història i Mar i, el 2011, va fer la primera exposició sobre el tema amb fotografies impreses sobre teles en grans formats a l’aeroport dels Guararapes (Recife). Les dimensions anaven des de 0,80 x 1,20 m fins a 4 x 1 m.

La mostra va tenir una segona edició el 2012 al Centre Cultural Correus, al casc antic de Recife, i novament a l’aeroport de Guararapes. “Va ser sorprenent: tothom es volia fotografiar davant de les teles i compartir-ho a les xarxes socials”, diu cofoi Igreja.

El 2012, inspirat en la Carta de la Terra, el fotògraf creà la Galeria Mòbil Sostenible, que va exposar per primera vegada a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible (RIO + 20) al juny d’aquell any. El projecte consistia en una galeria itinerant a l’aire lliure, amb teles que es mostraven exposades en bicicletes en circulació en diferents espais oberts de la ciutat. “Es varen equipar set bicicletes adaptades per portar grans imatges, que avançaven en seguici i s’aturaven en punts estratègics perquè les fotografies poguessin ser contemplades”, va dir.

L’exposició va circular a la Cúpula dels Pobles, a l’Aterro do Flamengo i a l’Avinguda Atlàntica, entre les platges de Leme i Copacabana. Un punt destacat fou l’ús del CODI QR a les bicicletes per compartir el catàleg de les fotografies i la Carta de la Terra.

El 2013, Igreja va obtenir incentius per a la realització del projecte Galeria Mòbil a Recife, Olinda i Fernando de Noronha. A Recife, quan no estava en circulació pels carrers, la galeria es convertí en una instal·lació de molt èxit al Parc municipal Dona Lindu.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent