La Forastera

Taíza Brito

La policia federal descobreix la cova d’Ali Babà al Brasil

Major aprensió de diners en metàl·lic en un pis d’un ex-ministre de Temer

Una imatge difosa per la policia ilustra a la perfecció la magnitud del descarament dels polítics al poder al Brasil. La fotografia mostra maletes i caixes plenes de diners – fins a 51 milions de reais, 13.725.973,11 euros, segons el recompte final, trobats en un pis de l’exministre Geddel Vieira de Lima, a Salvador de Bahia. Allà on suposadament guardava les pertinences del seu pare ja mort.

Es tracta de la major quantitat de diners en metàl·lic confiscada per la policia brasilera en tota la seva història i Geddel era el braç dret del president Michel Temer fa poc de temps. Exactament fins al desembre del 2016, quan un altre ministre, Marcelo Calero, que comandava la cartera de Cultura, el va denunciar per pressions pel liurament del permís de construcció d’un edifici en una área protegida de Salvador. L’escàndol el va obligar a dimitir.

Brasília – O ministro da Secretaria de Governo, Geddel Vieira Lima, e o presidente interino Michel Temer durante reunião com líderes da Câmara e do Senado, no Palácio do Planalto. (Marcelo Camargo/Agência Brasil)

Geddel va ser detingut el juliol passat acusat de corrupció, però va ser posat en llibertat deu dies després i ara es troba en presó domiciliar. Dies abans d’aconseguir el permís per tornar a casa va protagonitzar escenes dignes d’una pel·lícula melodramàtica. Va plorar com un nen al sentir el jutge dir que seria detingut, com es pogué comprovar en unes imatges transmeses en cadena nacional de TV.

L’agost del 2015, Geddel va ser un dels manifestants més exaltats en una concentració en contra del govern de Dilma Rousseff. I va dir davant de les cameres: “Ningú aguanta més tant robatori. Això ja no és més corrupció. És un assalt a les arques públiques!”, cridava contra la expresidenta, de qui va ser aliat.

La policía ha arribat al immoble a través d’una denúncia telefònica informant que l’exministre estaria amagant proves il·lícites en caixes de documents. L’apartament no és de proprietat de Geddel, però veïns del immoble, localizat a l’àrea benestant de la capital baiana, han confirmat que estava sent utilitzat per ell. Tots els valors confiscats foran transportats a un banc, on fou fet el recompte i dipositats en un compte judicial.

D’entre altres processos, Geddel és investigat per haver rebut 20 milions de reals per facilitar el finançament d’empreses per part del banc estatal Caixa Econòmica Federal entre 2011 i 2013, quan era vicepresident del departament de Persona Jurídica de la instituició. L’exministre també és acusat d’intermediar crèdits de fons administrats pel banc amb recursos dels traballadors brasilers.

El “bunquer de Geddel” sorprèn per la manca de vergonya d’aquest home i d’altres semblants a ell. I revolta més si es compara amb el nombre de nens sense escola, amb la precarietat dels serveis de salut pública, en la quantitat de gent sense feina i amb les xifres de violència que cada dia s’agreugen al Brasil.

És lamentable que el país estigui sota el comandament de gent com Geddel. Al mateix temps és important que el treball dels que encara preuen per la honestedat resulti en notícies i imatges com aquesta. I ho és perquè la gent pugui fer-se una idea de la qualitat moral dels seus polítics.

Més important és que la gent aprengui a votar i faci valer el seu vot fent fora aquesta gent que encara avui reparteix les cartes en la política. Qui sap si així podrem fer net i començar a escriure la història del país amb tintes menys embrutades.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent