La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 3 d'agost de 2017

El Brasil oficialitza la corrupció arxivant la denúncia contra Temer

El Congrés brasiler ha donat al president Michel Temer “llicència per a robar”. Així de clar, en viu a la televisió, davant de milions de brasilers que assistien atònits al lamentable espectacle. Ignorant les proves contundents de la fiscalia que acusa el mandatari de corrupció, els diputats han gosat aturar l’obertura formal de la investigació per part del Suprem Tribunal Federal (STF).

El més colpidor és que tot això ha passat sense cap mobilització important al carrer per part de la població, que sembla anestesiada, sense força per reaccionar. Davant del Congrés només um home solitari mantenia un cartell en referència a la compra de vots dels parlamentaris.

Desvergonyits, molts dels diputats han negociat minuts abans de la sessió el seu preu. El govern ha obert les aixetes de les arques públiques, per mitjà de les esmenes parlamentàries als pressupostos, i des de juny fins ara, ha alliberat 4.500 milions de reals (uns 1.250 milions d’euros).

Recursos que seran destinats directament als projectes indicats per aquests polítics. A més, molts han guanyat el dret d’indicar persones de la seva confiança en càrrecs a l’administració pública.

Altres factors han contribuït a decantar el vot en la decisió d’arxivar el procés contra Temer. Molts dels parlamentaris també són investigats dins de la famosa Operació Lava Jato per malversació de recursos públics i veuen en Temer l’escut perfecte per obstruir l’acció de la justicia.

Hi ha diputats que formen part de grups econòmics que estan aconseguint beneficis importants amb Temer. Als del l’agroindústria, per exemple, els hi han perdonat deutes antics amb el govern i han anunciat una gruixuda reducció fiscal per al sector.

Entre aquests parlamentaris bona part són empresaris que tenen interès en la recent reforma laboral, que penalitza els treballadors, i en la modificació de la llei de les pensions, en tràmit al Congrés.

Amb la decisió presa per la cambra baixa, Temer només podrà ser investigat desprès que s’acabi el seu mandat. Encara que sigui sospitós de rebre diners de l’empresari Joesley Batista, del grup JBS, amb qui mantingué una conversa gens republicana, que fou gravada pel mateix empresari. Encara que hi hagi gravacions en vídeo del lliurament de mig milió de reals a un encarregat seu. Encara que negociï a plena llum del dia la compra de vot dels diputats.

El què passa actualment al Brasil és decebedor i demolidor: una altra galleda d’aigua freda per a qui creu en la democràcia. Com es pot créixer econòmicament, redistribuir renda i contribuir a construir un país millor? Com seguir endavant amb quatre gats i en un ambient polític dominat per bàrbars sense escrúpols?

Les respostes no són fàcils i el preu a pagar és molt car. Costa el nostre futur.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent