La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 31 de maig de 2017

Un català de 21 anys és la nova promesa olímpica de l’equip brasiler de vela

Carlos Robles, barceloní de pare espanyol i mare brasilera, va conquerir plaça al març passat durant la IV Copa Brasil de Vela

Un català de 21 anys és una de les noves cares de l’equip brasiler de vela per la temporada 2017, la primera del cicle olímpic dels Jocs de Tòquio 2020. Carlos Robles, barceloní de pare espanyol i mare brasilera, va conquerir la primera plaça al març passat durant la IV Copa Brasil de Vela. Amb el seu company d’equip Marco Grael van guanyar el títol de la categoría 49er, fet que li ha obert aquest camí.
La història de Robles és inspiradora. La passió per la vela la va heretar del pare Daniel Robles, que navegava per diversió. Als 4 anys va entrar a l’Escola de Vela del Garraf, a 30 km de Barcelona. Va encantar-se pel mar, el vent i tots els misteris del món aquàtic.
La primera competició a Catalunya la va guanyar amb set anys, dins de la categoría Optimist, en què disputen infants i joves de fins a quinze anys. Va repetir la gesta amb vuit, nou i deu anys en la mateixa categoría. Després va guanyar el Campionat D’Espanya i als dotze anys va guanyar el campionat Mundial sub-12 de Optimist (Top Five).

Amb el seu company d’equip Marco Grael, Carlos Robles va guanyar el títol de la categoría 49er durant la IV Copa Brasil de Vela

Als anys 2008, 2009 i 2010 va continuar guanyant els campionats d’Espanya i participant en les competicions internacionals, figurant en el Top Ten Mundial. El 2009, a Niterói (Rio de Janeiro), va rebre el trofeu del Top-10 mundial de les mans del atleta Torben Grael, regatista brasiler, ara retirat, que ha aconseguit guanyar un total de cinc medalles olímpiques.
Va seguir guanyant premis després de canviar-se a la categoría Doble els anys 2011, 2012 i 2013, com a representant d’Espanya en la sub-18 a campionats mundials. Va conquerir tres campionats mundials i el campionat europeu de la categoría.
Finalitzada aquesta etapa, amb divuit anys, va decidir seguir la carrera de regatista professional, ara en la categoría 49er. Al mateix temps va iniciar un curs universitari a distància de International Business.
“Pensava que em menjaria el món, però va ser molt difícil el començament d’aquesta etapa”, explica Robles. En aquell moment hi havia tres altres equips espanyols amb esportistes amb molta més experiència que ell. I per això tenien prioritat i més facilitat per aconseguir recursos dels patrocinadors.
Un altre problema era trobar un company d’equip que pogués dedicar-se integralment als entrenaments. A la categoría 49er, a més del patró, que comanda l’embarcació i pren les decisions estratègiques, hi ha el tripulant, que ajusta les veles per assolir la millor velocitat. Pel camí, un company va decidir seguir la carrera d’advocat i un altre se’n va anar a viure a l’Argentina.
“Fins aquell moment havia comptat amb el suport dels pares i dels avis, però mantenir un equip de vela esportiva és molt car”, recorda. Malgrat no disposar de recolzament de la federació espanyola, va decidir perseverar en la carrera d’esportista professional.
“Va ser una decisió molt difícil perquè no volia plegar, però tampoc comptava amb suport financer. A més volia participar en alguna olimpíada”, diu. Era l’estiu del 2016 i Robles va viure sis mesos als Estats Units treballant com entrenador. Allà va veure els Jocs Olímpics de Rio per la televisió.
“Estava trist, la vela era el meu món i no sabia viure sense el mar, però no hi veia sortida”. Les despeses per mantenir un equip de vela olímpica arriben als cent mil dòlars l’any. S’ha de pagar el manteniment i el desplaçament de l’embarcació a les competicions. A més de les despeses corrents dels dos integrants de l’equip cal sumar-hi el cost amb l’entrenador, un psicòleg esportiu, un preparador físic…
Va ser als Estats Units que Robles se’n va adonar que els llaços creats per la seva familia al Brasil, on els seus avis i tiets van viure trenta anys, podien obrir-li un nou horitzó. La seva mare Marina Lorente va néixer al Brasil, així com el seu avi Jordi Lorente.
Robles també va recordar que coneixia el brasiler Marco Grael, fill de Torben Grael, que ara segueix el mateix camí que el pare a la vela esportiva. Després d’un contacte a través del Facebook, el setembre de 2016, Marco Grael va invitar Robles a fer un test al Brasil.
Grael havia participat als jocs olímpics de Rio i buscava un nou company d’equip, exactament per a la categoría 49er. Robles va arribar al país sud-americà al novembre. Després de tres setmanes de prova, Robles fou acceptat i els dos començaren els entrenaments per participar de la IV Copa Brasil de Vela, a Porto Alegre. Els vencedors de la competició guanyarien el suport de la Federació Brasilera de Vela per l’any 2017. “A més era el moment de probar-nos com a equip”, recorda Robles.

Amb l’autorització de la federació espanyola de vela (RFEV) ara Robles fa part de l’equip brasiler

A Porto Alegre el destí va somriue al jove català i Grael i Robles van ser els campions del 49er, amb la qual cosa també es va garantir la prórroga del patrocini que l’empresa Icatu Seguros ja donava a Grael. Amb l’autorització de la federació espanyola de vela (RFEV) ara Robles fa part de l’equip brasiler, fet que l’habilita per a disputar una plaça pels jocs olímpics del 2020.
Robles és conscient que el camí que té pel davant és dur i mostra humilitat quan parla del futur. “Ara estem involucrats amb les competicions del circuit mundial i del campionat europeu”, detalla Robles, que l’abril passat va participar a l’etapa a Palma de Mallorca, on amb Grael es van posicionar entre el Top Ten. Els propers reptes són el Campionat Europeu a Alemanya (juliol) i el Campionat Mundial a Porto, Portugal (agost).
“Estic aprenent molt. És una experiència meravellosa”, comenta. Al Brasil, Robles està vivint a la casa de la familia d’en Grael, a Niterói. També està tenint l’oportunitat d‘entrenar-se amb una llegenda mundial, el regatista Robert Scheidt, també guanyador de cinc medalles olímpiques. Ja l’entrenador de l’equip Grael i Robles és l’espanyol Javi Torres.
Sobre el somni de participar a l’olimpíada, Robles parla amb cautela. “Hi ha molt treball per davant, però veig que tenim molt potencial. El Marco Grael és un gran company. A més, els integrants de la Federació Brasilera de Vela em van rebre de braços oberts”, explica. “El Grael i jo tenim molta experiencia individualment, però no tanta com a equip. És un treball de llarga durada, però que pot donar bons fruits”, diu.
Avui dia els esportistes més ben posicionats a nivell mundial són de Nova Zelàndia i d’Austràlia. “Estem al Top 20, per això tenim que treballar enfocats. El millor d’aquesta història és que tenim les eines per treballar”. Robles explica que s’està adaptant bé i que creu molt en aquest projecte. “Estic segur que coses bones vindran”, destaca. Que els bons vents els ajudin!



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent