La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 25 de maig de 2017

Brasil en flames, militars a l’aguait

Brasília, la capital federal, ara sota la proteció de l’exèrcit

L’alerta vermell s’ha encès el Brasil per als que preuen per la democràcia. El president Michel Temer (PMDB), acorralat per denúncies de corrupció, ha autorizat per mitjà de decret presidencial l’intervenció dels militars a l’Esplanada dels Ministeris a Brasília. L’ordre ha sigut publicada en l’edició extra del diari oficial després de la manifestació organitzada per demanar la dimissió del president, en la qual hi ha hagut avalots que han provocat incendis en les seus de dos ministeris i depredacions en diversos altres.
El decret autoritza a les tropes federals d’actuar a la capital del país durant una setmana, fins a final de més. L’àrea especìfica d’actuació, el Districte Federal, serà delimitada pel Ministeri de Defensa, que coordina les forces armades brasileres. Aquest tipus d’ordre s’invoca, d’acord amb aquest Ministeri, quan hi ha “esgotament de les forces tradicionals de la seguretat pública, en els casos greus de conducta desordenada”. La disposició constitucional, l’activació de la qual és de responsabilitat exclusiva del president, estableix que els militars poden actuar provisionalment amb poder de policia.
Al saber-se del contingut del decret, molts analistes polítics i periodistes han condemnat a través de les xarxes socials l’actitud de Temer. Per als crítics aquest pas obre un precedent perillós en un país afeblit per una greu crisi institucional, política i econòmica. Alguns han assenyalat que recorda els passos previs de la decretació de la dictadura al Brasil, l’any 1964.
El govern ha explicat que l’ús d’aquest decret és diferent de l’autorització d’intervenció militar que es produí durant la dictadura. I que el mateix expedient va ser utilitzat durant els Jocs Olímpics i la Copa del Món per garantir la seguretat de les persones al Districte Federal.
“El president està disposat a insistir que és inacceptable la revolta, és inacceptable la manca de control i que no permetrà que actes com aquests torbin un procés que es desenvolupa de forma democràtica i amb respecte a les institucions”, ha dit el ministre de Defensa, Raul Jungmann.
La policia que feia la seguretat durant la manifestació ha utilizat bombes de gas lacrimògen contra la multitud. Més de trenta-cinc mil persones participaven de la protesta convocada per centrals sindicals contràries a les refomes laboral i de la seguritat social, que tramiten al Congrés.

Diputats es confronten al plenari de la cambra baixa mentre manifestants protesten a l’exterior

Mentre els edificis dels ministeris eren desocupats i els funcionaris orientats a fugir per les portes del darrera, hi havia confrontació també dins del plenari de la Cambra dels Diputats. Parlamentaris de l’oposició, que portaven cartells demanant la dimissió de Temer, han près la mesa de la presidència als crits de “Fora Temer”, provocant el tancament de la sessió.

Temer està sota foc creuat des de la setmana passada quan es van fer públiques filtracions d’una conversa amb un empresari en la qual tractaven sobre el pagament de mesada a l’exdiputat Eduardo Cunha (llegeix aquí per a saber més sobre el cas). Fins ara s’acumulen dotze demandes d’impeachment contra el mandatari, que es recusa a renunciar afirmant ser innocent. El president del Congrés, Rodrigo Maia (DEM), aliat de Temer, tampoc es mostra disposat a donar llum verda als processos contra el cap d’estat.
Mentre Temer crema a la plaça publica i el seu govern continua afleblint-se, el Brasil s’enfossa en una crisi que encara es pot complicar més si els militars resolen prendre cartes en l’assumpte i sortir de la caserna, com ja comencen a assenyalar algunes fonts privilegiades coneixedores del què es cou sota bastidors.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent