La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 19 de maig de 2017

Temer finalment investigat. El govern del Brasil penja d’un fil

El Brasil clama per eleccions presidencials immediates. Filtracions fetes per l’amo de l’empresa JBS, Joesley Batista, publicades pel diari O Globo, afecten greument el president Michel Temer i el senador Aécio Neves, president del PSDB, partit aliat del govern. Els dos van ser importants articuladors de la destituició de l’expresidenta Dilma Rousseff, defenestrada del càrrec per suposades irregularitats fiscals, en el procés d’impeachment dut a terme al Congrés Nacional.

Les filtracions fan part de l’operació Lava Jato, que investiga casos de corrupció en la petrolera Petrobras i s’ha dividit en diversos processos penals paral·lels. L’empresari va gravar una conversa amb Temer, al març passat, en la que el president brasiler donava llum verda per comprar el silenci de l’exdiputat Eduardo Cunha (PMDB), detingut a l’espera de judici.

Per qui no ho sap, Cunha era president de la cambra baixa durant l’impeachment de Rousseff. Va ser responsable per fer el procés tramitar ràpidament i per articular el suport dels diputats per votar en contra l’expresidenta, amb el suport de Temer. Diuen que des de la presó Cunha encara controla molts assumptes del govern mitjançant xantatge a Temer.

D’acord amb les informacions divulgades per O Globo, Batista va dir a Temer que estava pagant una mesada a Cunha per romandre en silenci. I el president, tot seguit, respongué: “S’ha que mantenir això, d’acord?”. En declaracions posteriors a la justícia, l’empresari va confessar que havia pagat cinc milions de reals a Cunha després de la seva detenció i encara li’n devia vint milions més.

Durant la conversa, Temer també recomana a l’empresari que parli amb el diputat Rodrigo Rocha Loures (PMDB) per resoldre una “questió” de la J&F, holding que controla la JBS. Després Rocha Loures va ser filmat per la polícia rebent una maleta amb 500 mil reals enviada per Batista.

Els fets són tan greus que, finalment, el Suprem Tribunal Federal (STF) ha autoritzat investigar directament al President de la República, que fins ara gaudia d’aforament privilegiat.

L’empresari també va gravar converses amb el senador Aécio Neves que l’incriminen directament, en aquest cas demanant-li dos milions de reals per pagar el seu advocat per defensar-lo dins del procés de la Lava Jato. El senador, que va disputar les eleccions presidencials contra Rousseff al 2014, diu que els diners han de ser donats a algú que, en cas que sigui necessari, pugui ser assassinat abans de pensar en fer una delació. El lliurament dels diners, fet a un cosí d’Aécio, va ser gravat en vídeo per la polícia.

El senador Aecio Neves

Neves ahir mateix va ser apartat del càrrec per ordre de l’STF i té prohibida la sortida del país. La seva germana, assessora particular, va ser detinguda per la policia federal. Agents federals també van escorcollar els seus domicilis al Rio de Janeiro, Brasília i Minas Gerais.

Les denúncies han causat revolta de nord a sud del Brasil, que viu la crisi política més greu des de la redemocratizació a la década dels 80. Molts grups espontanis han sortit al carrer demanant la renúncia de Temer i la realització d’eleccions anticipades de forma immediata. Altres protestes estan sent organitazades a través de les xarxes socials, on la crida també és gran. L’elecció presidencial està prevista per al 2018.

Temer, que inicialment va divulgar nota de premsa negant les denúncies, va cancelar la seva agenda ahir i després va fer un pronunciament oficial a la TV. S’especulava que renuciaria al càrrec, però va dir davant la càmara que no ho farà. Alguns ministres han anunciat que deixen el govern mentre que al Congrés els partits de l’oposició han donat entrada a vuit peticions d’impeachment, ara contra Temer.

Els grans mitjans de comunicació del país, que fins ara només estaven enfocant l’expresident Lula, que també està sent processat dins de la Lava Jato, però sense proves concretes, s’han fet gran ressó del cas.

El país, que estava immers en una letàrgia, sembla finalment haver-se despertat. Ja era hora! 

P.D. Com a curiositat, esmentar que fa un parell de setmanes el president d’Espanya, Mariano Rajoy trencava el cordó sanitari internacional contra Temer, un president accidental de legitimitat més que dubtosa. Ara per ara, no és arriscat afirmar que Rajoy haurà estat el primer i l’últim cap d’Estat a visitar el “pressumptament” corrupte Temer. Un honor més que dubtós que diu molt també del nivell polític del què gaudim en aquest cantó de l’oceà.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent