La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 27 d'abril de 2017

Vaga general: el Brasil es planta contra les reformes del govern Temer

Els bisbes conclamen els fidels a adherir-se a la gran mobilització, després que el Papa rebutgés visitar el país

Fins i tot l’Església Catòlica es mostra contrariada amb la forma com el govern del president Temer està conduint al Congrés les reformes laboral i de les pensions. Diversos bisbes han cridat la població a participar de la vaga general convocada pels sindicats per aquest divendres dia 28. “Les reformes no poden ser dutes a terme sense debat”, ha dit el secretari general de la Conferència Nacional dels Bisbes del Brasil (CNBB), Leonardo Steiner. El religiós ha afegit: “la societat vol diàleg, vol participar, vol donar la seva contribució”. Recentement el Papa Francesc va rebutjar la invitació de Temer per visitar el país, recomanant-li a través d’una carta que estigués atent als crits del més pobres.

La mobilització és organitzada per vuit sindicats que representen més de 10 milions de treballadors i compta amb el suport del nucli d’oposició al govern, vinculat al PT. L’expectativa és que un ampli ventall de categories sindicals participin de la vaga, entre els quals metal·lúrgics, treballadors dels bancs, conductors de transport públic, mestres de les xarxes públiques i privades, treballadors de la construcció i del petroli, pilots d’avió i assitents de vol.

Les reformes, considerades una prioritat pel govern, són de fet rebutjades per la inmensa majoria de la població. La de les pensions, per exemple, és rebutjada pel 93% dels brasilers, segons un estudi encarregat per la sindical CUT a l’Institut Vox Populi.

Fins i tot aliats del govern estan donant marxa enrera. El Partit Socialista Brasiler (PSB) ha anunciat aquesta setmana que no està d’acord amb les propostes i ha posat a disposició de Temer el ministeri que ocupa en el govern. L’expresident del Senat, Renan Calheiros, del mateix PMDB de Temer, també s’hi ha oposat i està mobilizant senadors del partit per votar en contra.

El text de la reforma laboral, que fa canvis en cent articles de la legislació i tramita en règim d’urgència, ha estat aprovada pel plenari de la Cambra dels diputats avui. En breu seguirà cap al Senat per a la seva aprovació definitiva. La reforma de la seguretat social, al seu torn, serà votada el 2 de maig per la cambra baixa.

Abans de la declaració oficial de la CNBB de suport a la vaga, algunes figures importants de l’Església havien cridat obertament els fidels a les manifestacions. En un vídeo difós, Fernando Saburido, arquebisbe d’Olinda i Recife va dir: “en la nostra opinió, les propostes van en contra dels drets garantits per la Constitució i el Codi del Treball. La classe obrera no pot permetre que s’eliminin els drets conquerits amb la participació democràtica intensa”.

D’acord amb Saburido, les reformes són injustes i han de ser repudiades. “No podem estar d’acord amb les propostes de reforma que afecten només als treballadors, que paguen els seus impostos, mentres que altres categories privilegiades amb alts salaris no es veuran afectades amb la reforma laboral i de les pensions”.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent