La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 26 d'abril de 2017

Visita de Rajoy al Brasil: dos governs amb massa coses en comú

Rajoy té el dubtós honor de ser el primer governant estranger que treptija sòl brasiler en visita oficial després de l’impeachment a Dilma Rousseff

El president del Brasil, Michel Temer (PMDB), ha trobat un “referent polític” en el seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy (PP), amb qui ha signat una sèrie d’acords de cooperació bilateral en àrees com el desenvolupament, el comerç, la infraestructura, els recursos hídrics i el transport. Els dos s’han elogiat mútuament durant la visita de dos dies de Rajoy al Brasil, que finalitzà ahir.

Temer, amb la popularitat sota terra i el nom citat en les denúncies de corrupció que enfanguen el seu govern i aliats, ha comparat la situació fiscal actual al Brasil amb la crisi que ha afectat Espanya aquests últims anys, que “ha estat encarada pel govern de Rajoy amb grans reformes”. El brasiler ha dit que en un primer moment el mandatari espanyol topà amb resistències però avui “és aplaudit pels seus ciutadans.” I anuncià profèticament: “Estem seguint el mateix camí d’Espanya”.

Rajoy té el dubtós honor de ser el primer governant estranger que trepitja sòl brasiler en visita oficial després del controvertit impeachment que destituí a Dilma Rousseff. És a dir, un govern demostradament corrupte, impopular i amb feble legitimitat democràtica.

El discurs de rebuda de Temer ha sigut simptomàtic. Pretén segellar com a positiva la polèmica reforma laboral i de les pensions que intenta aprovar en el Congrés. A més, desitjà a la comitiva d’empresaris espanyols que acompanyaven Rajoy que trobaran al Brasil una destinació “segura” i “fiable” per als seus negocis.

Els canvis en la legislació són rebutjats per la majoria de la població brasilera i ara també troben resistències fins i tot en la pròpies bases electorals del govern. Aquesta setmana serà especialment difícil perquè el govern Temer s’enfrontarà amb una vaga general que promet paralitzar el país en contra d’aquestes mesures. L’escenari polític també és fosc. El nom de Temer apareix diverses vegades en les denúncies de corrupció de l’operació Lava Jato (renta cotxes), que investiga desviament de recursos de la petrolera estatal Petrobras. Vuit dels seus ministres estan implicats, a més de senadors i diputats diversos de la base aliada al Congrés.

Aquest és un altre punt en comú entre ambdós governs. Rajoy té el seu partit esquitxat per reiterades denúncies de corrupció, que maculen la seva imatge. Només per recordar, la portaveu del PP a l’Ajuntament de Madrid ha deixat el seu càrrec aclaparada per l’operació Lezo, en què ha estat detingut el seu successor com a president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González. A més, Rajoy haurà de seure com a testimoni en el judici de Gürtel.

Ignorant (suposadament) l’escenari polític brasiler, Rajoy ha felicitat Temer per les reformes que busca implementar, posant l’accent en que “a mig terme, la serietat en la gestió dels assumptes públics és sempre recompensada”. “La preocupació pel control de la despesa pública i la reforma, com es va fer a Espanya i com s’està fent al Brasil, són les garanties que les coses en el futur poden fer bé”, ha dit l’espanyol. “No importa el difícil i complicat que sigui”, ha afegit.

D’acord amb el president espanyol, “el govern del Brasil té plans molt ambiciosos per a la seva economia”… “i estic convençut que aquesta és una oportunitat per augmentar la presència de les empreses espanyoles al país i millorar el nostre comerç”.

La por dels brasilers que les reformes proposades per Temer siguin aprovades té justificació perquè soterrarà una legislació que protegeix el treballador en diversos aspectes. A més, seguint l’exemple d’Espanya, el Brasil estarà obrint pas a l’afebliment de les relacions laborals sense garanties de resultats efectius en la generació de llocs de treball.

ACORDS- Un dels acords signats entre Espanya i Brasil es refereix a l’àrea dels recursos hídrics, com la revitalització de la conca del Riu São Francisco i l’intercanvi d’experiències de conservació de recursos naturals, projecte desenvolupat per l’empresa Itaipú Binacional, que opera la hidroelèctrica del mateix nom.

Un altre acord és el Memoràndum d’infraestructura i transport, l’establiment d’oportunitats de cooperació destinades al control de qualitat en la construcció de carreteres, les tecnologies de gestió de transport per a ser aplicat en el sector ferroviari i la modernització dels marcs reglamentaris relatius als ports i el transport aeri.

Els presidents també han signat una declaració per la cooperació en àrees com les energies renovables, la igualtat racial i la millora de la qualitat de vida de les famílies vulnerables a la regió semiàrida del Brasil. Un últim acord encara preveu la cooperació entre les escoles diplomàtiques d’ambdós països.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent