La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 12 d'abril de 2017

La classe política brasilera enfangada en la ‘delació de la fi del món’

Imatge: La cambra dels diputats s’ha buidat ràpidament en saber-se la llista de polítics amb fòrum privilegiat què seran investigats per la màxima cort.

L’actual govern del Brasil del president Michel Temer (PMDB) ha estat encertat de ple aquesta setmana amb l’obertura pel Suprem Tribunal Federal (STF) de la investigació contra nou ministres, vint-i-quatre senadors, trenta-nou diputats, cinc expresidents i tres governadors. Els acusats, tots amb fòrum privilegiat, van ser implicats en l’operació Lava Jato (renta cotxes), que investiga un cas majúscul de corrupció a la petrolera Petrobras.

Les denúncies per corrupció passiva i activa, emblanquiment de diners, falsedat ideològica, frau en licitacions públiques i formació de càrtel es basen en testimonis de quaranta integrants de la constructora Odebrecht. Pel contingut explosiu dels testimonis la delació ha estat batejada per l’opinió pública com la “de la fi del món”.

Part dels denunciats pertany al PMDB, partit de Michel Temer, i altres de la seva base de suport al Congrés Nacional.  El president brasiler és citat en les denúncies, però com té immunitat temporal pel càrrec que ocupa no pot ser investigat pels crims que no han estat comesos durant l’exercici del mandat actual.

Entre els investigats estan tant el president del Senat, Eunício Oliveira, com el president de la Cambra de Diputats, Rodrigo Maia, ambdós del PMDB. Els polítics amb major nombre de causes obertes a la justícia són el senador Aécio Neves, excandidat a la presidència pel PSDB, i Romero Jucá, president del PMDB. El senador Renan Callheiros (PMDB), ex-president del Senat, té quatre investigacions obertes.

Sense fòrum privilegiat també han sigut denunciats pel mateix cas fins a vint-i-tres polítics i autoritats i un ministre del Tribunal de Comptes de la Unió (TCU), que seran jutjats per altres tribunals. Entre ells estan els expresidents Fernando Henrique Cardoso, Luís Inácio Lula da Silva, Dilma Rousseff, Fernando Color i José Sarney. És a dir, no s’ha escapat cap dels ex-presidents del Brasil encara vius del període democràtic.També estan involucrats tres governadors, els processos dels quals foren derivats al Superior Tribunal de Justiça (STJ).

La investigació va ser solicitada el 14 de març per la Fiscalia General de la República i aquesta setmana ha rebut autorització per part del jutge Edson Fachin, que és el responsable pel cas al STF, la màxima cort de justícia al Brasil.

La publicació de la llista de polítics implicats ahir pel diari Estado de São Paulo ha sacsejat Brasília. Avui el president Temer ha dit que el país no es pot paralitzar per interpretacions equivocades, referint-se a l’operació Lava Jato. El senador Romero Jucá, líder del govern al Senat, i amb quatre investigacions, ha criticat el que considera una “difamació col·lectiva” dels polítics brasilers.

És cert que no es pot prejutjar els implicats i cal esperar a la comprovació o no de les denúncies, que són greus. Mentrestant el poble brasiler pateix en mig d’una crisi política que sembla no tenir aturador i provoca efectes devastadors en la trontollant economia. Ara per ara, la pregunta més urgent és fins quan el país aguantarà?



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent