La Forastera

Taíza Brito

El Brasil trasbalsat per la mort del jutge que investigava polítics del govern Temer

S’ha propagat com la pólvora al Brasil la versió de què la mort del jutge del Tribunal Suprem Federal, Teori Zavascki, ha sigut un assassinat. El magistrat de 68 anys va morir ahir davant les costes de Rio de Janeiro en estavellar-se l’avioneta en què viatjava juntament amb tres persones més. Tots van morir a l’acte. L’aparell, que havia sortit de São Paulo, es va precipitar al mar a dos quilòmetres de distància de la pista d’aterratge, en mig d’una pluja torrencial.

Zavascki portava la instrucció de l’operació Rentacotxes (Lava Jato), que investiga la trama de corrupció més important de la història del país, en el també anomenat cas Petrobras. El magistrat era responsable de les homologacions de les delacions dels implicats de la constructora Odebrecht.

En el procés judicial que fins ara estava a les seves mans són acusats de corrupció diversos polítics dels partits de la base aliada del govern, com el PP, el PSDB i el PMDB del president Michel Temer. El nom de l’actual mandatari brasiler apareix citat fins a 43 vegades en el document de delació de l’ex-vicepresident de Relacions Institucionals de l’Odebrecht, Cláudio Melo Filho.

Un dels temes polèmics que ara mateix aixeca més polseguera és que serà el propi Temer qui haurà d’indicar el nom del ministre judicial que ocuparà el lloc de Zavascki. La normativa del Suprem Tribunal diu que en cas de mort d’un jutge el seu successor és qui haurà d’assumir els procesos pendents.

La tesi d’assassinat ha guanyat més cos després de la difusió d’una publicació feta pel fill del jutge, Francisco Prehn Zavascki, el juny de l’any passat al seu perfil del Facebook. En el text deia que hi havia grups contraris a les investigacions i que el seu pare estava rebent amenaces. “Si succeeix alguna cosa amb algú de la nostra família ja sabeu on buscar”, va dir llavors.

En entrevista avui a la Ràdio Estadão el fill del jutge ha demanat que es faci una investigació rigorosa i ha dit que cap possibilitat està descartada. La Fiscalia Pública i la Polícia Federal han obert investigació sobre les causes de l’acident.

22816396

Zavascki era vist per part de la classe política com un esfinx enigmàtic i inescrutable, tal i com es desprèn de la filtració de les converses entre l’ex-directiu de la Petrobras, Sérgio Machado, i el senador Romero Jucá (PMDB), també implicats en las delacions.

En els últims mesos, el jutge va contrariar persones de les més diverses àrees. Va ordenar la presó del senador Delcídio Amaral (ex-PT), llavors líder del govern Dilma Rousseff; va ser responsable per la destituicció del, aleshores, president de la Cambra Federal, Eduardo Cunha. I fins i tot va parar els peus al jutge Sergio Moro, que actua en primera instància davant de l’operació Lava Jato, per considerar que estava cometent excessos i envaint l’àrea del Suprem.

Per acabar-ho d’adobar, l’opinió pública encara té present a la memoria el cas de la trágica mort del polític del PSB, Eduardo Campos, en circunstàncies molt semblants, durant la campanya electoral en què disputava la presidencia a Dilma Rousseff. La jove promessa socialista business friendly constituia una amenaçadora tercera via entre la dreta tradicional i el PT. La causa de l’accident d’avioneta en què Campos perdé la vida al 2014 continua sent un enigma. La justicia brasilera a hores d’ara encara no ha resolt el cas i el germà del polític continúa cercant proves i testimonis per auxiliar en la investigació, tot sostenint la tesi de la mort intencional.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent