La Forastera

Taíza Brito

Qui no pot anar a una vetlla, viu el propi funeral

“Qui no pot anar a una vetlla, viu el propi funeral”. La frase del periodista Josias de Souza, blocaire del prestigiós diari brasiler Folha de São Paulo, ha estat dita aquesta setmana arran de la situació del president Michel Temer, que no volia anar al funeral de les victimes de l’acident d’avió de l’equip de futbol Chapecoense, per por de ser escridassat.

Al final Temer participà de la vetlla, realitzada dissabte, i va ser rebut amb un silenci sepulcral. Silenci que serà tancat aquest diumenge als carrers del Brasil en la primera protesta massiva en contra del seu govern convocada pels mateixos que van defensar l”impeachment de Dilma Rousseff.

El que es comenta a peu de carrer és que Temer ha estat capaç d’unir la dreta i l’esquerra en contra del seu govern, que compta tan sols amb un escàs 15% d’aprovació. Fins ara les manifestacions en contra del seu govern aplegaven només partidaris de Dilma Rousseff i del PT. Però ara la truita sembla estar-se girant en contra seva i el que es veurà i es viurà avui als carrers del Brasil certament serà un punt d’inflexió.

Això s’explica pels pocs resultats obtinguts fins ara. En el sis mesos que porta al capdavant del govern, no hi ha cap indici ni senyal de que Temer aconsegueixi revertir la situació econòmica i treure el Brasil de la profunda crisi en que es troba. Tampoc pot treure pit precisament per ser exemple de dignitat o honestedat. Molts dels seus encara ministres estan enfangats en denúncies de corrupció i els polítics que li donen suport al Congrés són de la pitjor classe possible. Gent sense escrúpols que sempre treballa en benefici propi.

En només seis mesos fins a sis ministres han caigut per denuncies de corrupció. L’últim escàndol va esclatar dins de la oficina del president. El ministre de Cultura, Marcelo Calero, va dimitir dient que Temer el va pressionar a resoldre una petició de l’anterior ministre de Govern, Geddel Vieira Lima, que dimití pocs dies després. Aquest volia que l’Institut de Patrimoni Històric aprovés el permís per la construció d’un edifici en el centre històric de Salvador de Bahia, on havia comprat un pis a la 30ª planta. A l’àrea en questió no hi està permesa la construcció d’edificis de més de deu plantes.

La situació va empitjorar la setmana passada, quan el Congrés aprovà un projecte que en el text original preveia mesures per fer front a la corrupció. El document va ser totalment modificat durant la votació, feta de matinada el passat dimarts, quan el Brasil plorava anestesiat la mort dels passsatgers del vol del Chapecoense. El projecte que va sortir és considerat un veritable tractat en favor de polítics bandits i amb mesures en contra dels fiscals i jutges anti-corrupció.

Ara, de sobte, Temer es troba amb el fantasma de l’impeachment en contra seva. Encara que tingui nombre suficient de diputats i senadors per aturar la solicitut protocolada aquesta setmana al Congrés pel PSOL, un partit d’extrema esquerra, el president no té suport al carrer. La gent está cansada i enfadada. I sembla que també disposada a acompanyar-lo en el funeral del seu govern.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent