La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 8 de juny de 2016

Brasil: no volem la medalla d’or per la corrupció

Un dia després que el diari nord-americà The New York Times publiqués el seu editorial titulat “La medalla d’or del Brasil per la Corrupció”, qüestionant l’acció de govern de Michel Témer davant dels casos de corrupció, la fiscalia pública ha atacat de ple el cor del PMDB, partit del president interí.

El fiscal general de la República, Rodrigo Janot, ha demanat al Suprem Tribunal Federal (STF) la presó de quatre peixos grans: Renan Callheiros (president del Senat), José Sarney (expresident del govern), Eduardo Cunha (diputat recentment apartat del seu mandat i expresident de la cambra baixa) i Romero Jucá (senador i exministre de Temer).

La demanda será analitzada pel jutge de l’alt tribunal, Teori Zavascki, que porta la Lava Jato, el cas de corrupció més escandalós del país, i té com a justificació l’intent d’aquests polítics de bloquejar la investigació. Janot s’ha basat en filtracions telefòniques fetes per l’ex-president de l’empresa Transpetro, Sergio Machado, en què els polítics del PMDB sugereixen um pla per evitar l’acció de la fiscalia.

En els diversos diàlegs gravats de Renan, Jucá i Sarney amb Machado, en moments diferents, els interlocutors mencionen que l’impeachment de Dilma és fonamental per a què les investigacions siguin deixades de banda. També sugereixen que hi ha acords en aquest sentit entre membres del STF, però sense dir-hi noms.

En el cas de Cunha, la petició de presó es per la desobediència a la Justicia. Tot i estar apartat de la Cambra dels Diputats, Cunha continua interferint en la direció del parlament. La sol·licitud s’ha tornat pública el mateix dia en què diputat será jutjat per la Comissió d’Ètica i pot tenir el seu mandat definitivament revocat.

El president Temer no s’ha pronunciat sobre les sol·licituds de la fiscalia, però predomina un clima de tensió al govern, que espera la posició de l’STF. A Brasília el dia ha sigut turbulent, amb polítics queixant-se d’una caça de bruixes.

La possible presó de Calheiros, president del Senat, podria provocar que aquesta institució caigués en mans d’un senador petista, el que dificultaria l’execució de l’inminent judici polític de Dilma Rousseff per la cambra alta, destituida provisionalment pel congrés.

En qualsevol cas, la crisi de legitimitat que arrossega el govern interí de Temer es va agravant a casa nova notícia, a cada nou escàndol. Un govern que en menys d’un més ja arrossega dos ministres dimitits, que fa aigües per tots els cantons i que sembla de totes totes haver nascut per a fracassar.

Hi ha la versió que la sol·licitud de la fiscalia estava des de fa una setmana a la taula del jutge de l’STF i que amb la seva divulgació s’ha pretès pressionar el tribunal a respondre-la. Ara, tot el Brasil es mira amb atenció la més alta cort de la justícia brasilera, que té una oportunitat única de començar a netejar de debò la política nacional.

No volem la medalla de la corrupció. Volem un país on es pugui viure honestament. Ara mateix sembla un somni distant, però pot ser que finalment els responsables de tanta immundícia política comecin a pagar per les seves malifetes.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent