La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 24 de maig de 2016

El govern Temer és de témer

Filtracions de converses de l’actual ministre de planejament del Brasil, Romero Jucá, amb un empresari petroler investigat han caigut aquest dilluns com una bomba al cor del govern provisional del president Michel Temer. Senador llicenciat pel Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), Jucá diu en una gravació en mans de la justicia que l’impeachment de Dilma Rousseff era necessari per fer un gran pacte per aturar les investigacions contra polítics corruptes implicats en l’operació Lava Jato (renta cotxes). La conversa era amb Sérgio Machado, ex-president d’una filial de la Petrobras, l’empresa estatal petrolera.

La transcripció del diàleg ha estat publicada pel diari Folha de São Paulo en l’edició impressa d’aquest 23 de maig. Després de la divulgació, el ministre ha negat, en una roda de premsa, que es referís a l’operació Lava jato i que no veia motius per deixar el càrrec. Però no comptava que moments després el diari paulista disponibilitzés l’enregistrament complet en audio de les converses.  Finalment, Jucá ha anunciat, al voltant de les a les 22h (17h hora local) que deixaria provisionalment el càrrec.

Les converses enregistrades pel mateix empresari van tenir lloc al març d’aquest any, d’acord amb la Folha, quan Jucá era un dels principals articuladors polítics al senat de la destitució de la presidenta Dilma. Tant Jucá com Machado són investigats per l’operació Lava Jato, que està buscant els responsables pel desviament de recursos públics de la petrolera estatal Petrobras.

En els diàlegs, que van durar una hora i quinze minuts, Machado informa Romero Jucá que el seu cas anirá a a judici. Jucá li suggereix que per evitar-ho seria necessari canviar el govern a través de l’acció política. “Si es tracta de política, com és la política? Hem de resoldre aquesta merda. Hem de canviar el govern per aturar aquesta hemorràgia”, va dir el llavors senador. L’enregistrament està ara sota la cura de l’Oficina del Fiscal General, que està investigant Jucá.

Segons el diari Folha, en la conversa Romero Jucá va dir que el govern Temer hauria de construir un pacte nacional “amb el Suprem (en referència al Tribunal Federal) i amb tots”. I va afegir: “Després s’aturarà tot.”

En una altra secció de l’enregistrament, Jucá diu que el jutge Sérgio Moro (que encapçala les investigacions) és com la Torre de Londres, en al·lusió al castell d’Anglaterra on es torturaven presoners per fer confessions als segles XV i XVI. Ségio Machado va respondre que creia que els investigadors volien arribar fins a noms del quadre del PMDB dins de l’esquema de desviació de recursos de la Petrobras.

 Les gravacions són una bomba en la linea de flotació del govern Temer que mal ha començat i ja s’enfronta a sospites arran de la seva postura sobre la Lava Jato, fins i tot abans d’assumir la presidència interina del país. Amb grans noms del seu partit i del mateix govern sent investigats, la sospita és que hi va haver un acord per a restringir les accions dels fiscals després de la destitució del president. Per temor, però, Témer ha dit en repetides ocasions que no interferirà en la investigació. Amb tot, a cada dia que passa es torna més clar quins eren els veritables propòsits del PMDB i gran part de classe política del país amb la destitució de Dilma Rousseff.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent