La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 10 d'abril de 2016

Comença el compte enrere per a l’impeachment contra Dilma

Falten set dies per a l’impeachment (judici polític) contra la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, a la Cambra dels Diputats. Prevista per al proper diumenge, 17 d’abril, la votació parlamentària promet ser un espectacle de grans proporcions. Un corredor de seguretat de 80 metres d’ample i un quilòmetre de llarg separarà partidaris i opositors de l’actual cap de govern, a l’Esplanada dels Ministeris, a Brasília. A la vessant sud, es situaran els detractors de Dilma i favorables a la seva destitució. A la vessant nord estaran els militants i simpatitzants del Partit dels Treballadors (PT), que ostenta el poder del país des de fa 14 anys. S’espera que compareguin a la cita unes 300 mil persones.

20160409164405441089u

L’esquema de seguretat començarà a funcionar dos dies abans i comptarà amb gairebé cinc mil policies per cada dia que duri el judici, provinents de tres cossos diferents. Ninots inflables, com l’anomenat “Pixuleco”, amb l’imatge de l’ex-president Lula da Silva vestint una roba de presoner, estaran prohibits. Així com dur ampolles de vidre, focs artificials, megàfons, entre d’altres objectes. També no estarà permès amagar la cara amb màscares ni fer acampada en tot el recinte. Pel mig del corredor de seguretat només podran circular policies i el tràfic de cotxes estarà tallat en l’amplíssima avinguda de l’esplanada. Les autoritats també recomanen que s’eviti anar-hi amb nens i gent gran.

Les normes van ser establertes ahir per la Secretaria de Seguritat Pública del Districte Federal per tal d’evitar enfontaments i garantir la integritat de les persones i del patrimoni públic, d’acord amb el comunicat emès durant la roda de premsa.

IMG_7082

Per a l’aprovació parlamentària de l’impeachment contra Dilma caldran 342 vots dels 513 diputats de la cambra baixa del Brasil. D’acord amb l’última enquesta publicada pel diari Estado de São Paulo, amb dades recollides el 8 d’abril, 287 diputats estan a favor del judici polític i 115 en contra, mentre 61 encara es van manifestar indecisos i 50 no van voler respondre. En cas d’aprovació, la presidenta és obligada provisionalment a sortir del càrrec durant 180 dies, fins que el procés sigui analitzat pel Senat, on serà necessari el vot de 54 dels 81 senadors per aprovar la destitució definitiva. En cas que Dilma sigui destituida per aquesta via, la Constituició Brasilera determina que el vice-president, càrrec que ocupa Michel Temer, del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), assumeixi la presidència del país.

Però aquesta solució sembla no agradar del tot als brasilers, segons es desprèn de l’enquesta divulgada avui pel diari Folha de São Paulo i que anuncia que la majoria de la població (58%)  és partidària de la sortida del poder de Temer, a més de la destitució de Dilma (61%). L’enquesta, realitzada per l’important institut Datafolha es va fer entre els dies 7 i 8 d’abril i va entrevistar 2.779 persones en 170 municipis brasilers.

Tot plegat no sembla un escenari de fàcil resolució. La majoria dels polítics que comanden el judici polític contra Dilma al Congrés Nacional – partidaris i opositors – estan implicats en les investigacions de corrupció de l’estatal petrolera Petrobras. Com ja vaig explicar en l’apunt anterior, entre ells, es troben els tres probables successors de Dilma, d’acord amb la Constituició Brasilera. El vice-president Temer ha de fer front a unes denúncies de cobrament de comissions, fets però que encara estan per provar. Contra el president de la Cambra, Eduardo Cunha (PMDB), pesen greus denúncies de blanqueig de diners comprovades per la Fiscalia Pública de Suïssa. Finalment, també hi ha denúncies semblants contra el president del senat, Renan Calheiros (PMDB).

Quasevol que sigui el resultat de la votació, doncs, sembla que aquesta no solucionarà l’escac polític en què es troba el Brasil. La pregunta més important en aquests moments és saber si hi ha llum al final daquest llarg túnel.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent