La Forastera

Taíza Brito

L’heretgia ‘petista’ i la corrupció al Brasil

Revocar el mandat de Dilma Rousseff i detenir l’ex-president Lula da Silva (Partit dels Treballadors), com una part de la població del Brasil anhela, no significarà la victòria contra la corrupció al Brasil. I potser no sigui la solució per constituir un govern que pugui combatre la greu crisi política i econòmica que indigna el país.

El desviament de recursos econòmics de la petrolera estatal Petrobras, desvelat per la Fiscalia Pública en l’Operació ‘Lava Jato’ (rentat de cotxes), va treure a la llum pública una xarxa complexa, en la qual estan involucrats gairebé cinquanta polítics de diversos partits, entre diputats i senadors, que participen d’aquest esquema des d’abans del govern Lula.

Un petit detall força significatiu en tot això és que, a diferència de molts altres polítics importants, Dilma no és investigada per la Lava Jato. El procés d’impeachment (judici polític) contra ella està basat en una operació financera d’enginyeria pressupostària feta per ajustar els comptes pel govern, una pràctica força habitual en els governs anteriors.

El més preocupant és que els tres polítics en la línia de successió de Dilma, segons la llei brasilera, sí que estan entre els investigats per la Lava Jato: el vice-president del govern, Michel Temer (a l’esquerra a la imatge), el president de la Cambra dels Diputats, Eduardo Cunha (al centre), i el president del Senat Renan Calheiros (a la dreta). Tots són del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB).

Michel Temer, el primer en la línia successòria, està investigat per la fiscalia per haver articulat, suposadament, la indicació de directius de la Petrobras involucrats en l’esquema de corrupció. S’especula, a més, que hauria rebut pagaments per facilitar contractes, el que encara està per demostrar. Mentres, Temer està comandant la inminent sortida del PMDB del govern Dilma i pressionant el Congrés Nacional per accelerar la caiguda de l’actual presidenta.

El procés d’impeachment està sota el comandament d’Eduardo Cunha, el president del Congrés. Investigat pel Superior Tribunal Federal (STF), el diputat és acusat d’emblanquiment de diners en l’esquema de corrupció de la petrolera. Està comprovat que ell manté comptes no declarats en bancs a Suïssa de l’ordre de 5 milions de dolars, originaris de pagaments per viabilitzar contractes de la Petrobras.

Així mateix, a la Cambra dels Diputats està en curs una altra acció contra Cunha per violació del decòrum. Ell és acusat d’haver mentit en una declaració, negant l’existència dels comptes, el qual s’ha pogut comprovar mitjançant documentació facilitada per la fiscalia de Suïssa. Amb tot, l’acció no avança, doncs com a president del poder legislatiu, repetidament fa maniobres per a endarrerir-la. Mentres, Cunha podria ser investit president interí del Brasil en cas que es produís la cancel·lació del registre de Dilma i de Temer, tal i com es demana en una acció que corre al Tribunal Superior Electoral (TSE).

Pel que fa al tercer en la línea sucessòria de Dilma, el president del Senat, Renan Calheiros, també està sent investigat per la Lava Jato. Entre les acusacions contra ell destaquen els crims de corrupció passiva i emblanquiment de diners obtinguts indegudament després d’evitar l’obertura d’investigacions sobre la Petrolera al Senat. El senador també és investigat en altres sis processos de la Lava Jato i en una denúncia involucrant pagaments de pensions a una filla que va tenir amb una ex-amant.

Renan Calheiros es manté al costat de la presidenta Dilma, però al mateix temps hi ha informacions de què estaria treballant entre bastidors per aprovar l’impeachment de la presidenta al Senat.

El que més causa indignació entre els defensors del PT és que els integrants del partit de Lula i Dilma estiguin sent tractats com una mena d’heretges. Doncs dóna tota la impresió que els processos involucrant polítics ‘petistas’ avancen més rapidament a la justicia, alhora que no hi ha accions concretes al Congrés de Diputats contra els altres polítics investigats.

Una cosa és certa. El Brasil passa per la pitjor crisi política, econòmica i social des de la redemocratizació, amb conseqüències molt dures per a tothom. I no pot donar-se el luxe de perseguir i castigar només als ‘petistas’ i entregar el poder a les mans dels que ahir mateix participaven amb ells de tot aquest esquema de corrupció.

 

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent