La Forastera

Taíza Brito

El català, a l’abast de qualsevol persona del món

Vull donar testimoni de quant és dinàmic i funcional l’espai d’aprenentatge virtual Parla.cat, impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat. I és que aquesta setmana Parla.cat ha superat la marca dels 200 mil usuaris registrats a tot el món, des de que va posar-se en funcionament, l’any 2008. Xifra en la qual estic inclosa.

Em vaig registrar encara al Brasil, l’any 2014, al nivell inicial, a la modalitat lliure, que és gratuïta i per als aprenents més autònoms (sense tutoria). De mica en mica, anava progressant en els estudis de la llengua fins que vaig creuar l’oceà Atlàntic i vaig arribar a Barcelona, l’any 2015.

Aquí vaig fer l’examen de nivell en una de les unitats del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). En aquell moment ja havia fet amb el Parla.cat uns quants nivells i vaig poder començar presencialment el curs elemental 1.

Em vaig trobar amb la professora Pilar, una dona compromesa amb la seva feina, força exigent i d’una capacitat d’ensenyament immensa. El què va ser bo per anar progressant, avançant en les conjugacions verbals, aprenent com utilitzar els pronoms febles, donant els primers passos en l’escriptura. Quina feina! Li agraeixo molt!

Després, com l’horari del CPNL no quadrava amb els compromissos, vaig fer l’examen per accedir a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Drassanes. On vaig aprovar per fer el quart curs (allà són sis nivells), que és l’anterior al nivell C. Ara estic amb la professora Anna. Que és tan especial com la Pilar i s’esforça constantment perquè els alumnes superin les barreres de l’idioma.

Estudiem sense pauses totes les formes de conjugació verbals, usos d’articles, de subjectes, d’adjectius, de pronoms, del lèxic, de l’expressió oral i de l’escrita, les normes ortogràfiques… Una part de les classes són presencials i l’altra, en una plataforma virtual, amb el suport de vídeos, áudios, músiques, documentals, extractes de textos. M’encanta l’estudi! L’expectativa ara és aprovar els examens previstos per al final del curs, al juny, i arribar al nivell C. La meva meta a mig plaç.

No hauria tingut la possibilitat d’arribar a Barcelona amb els coneixements del català si no fos amb el suport d’aquesta important eina que és Parla.cat. On es troben 12 cursos complets, des del nivell bàsic al de suficiència, en les modalitats lliure i amb tutoria, aquesta amb l’acompanyament i el seguiment d’un tutor. La plataforma s’integra a l’oferta formativa del CPNL, la de les universitats catalanes, les universitats estrangeres de la xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior de l’Institut Ramon Llull i d’algunes comunitats catalanes a l’exterior.

La diversitat d’alumnat que està seguint els cursos virtuals està exposada en una campanya promocional a les xarxes socials impulsada per la Direcció General de Política Lingüística, per celebrar l’assoliment dels 200.000 usuaris. A través de fotografies de més de 150 alumnes residents a Catalunya, Espanya, França, Xile, Dinamarca, Perú, Brasil i Itàlia es veu com la plataforma és tot un referent en l’aprenentatge del català en línia.

Hi ha connexions des de 198 països. Cada any s’inscriuren entre 25.000 i 30.000 nous usuaris, que aposten per aprendre el català de manera virtual, amb una mitjana de 80 nous usuaris cada dia.

Recomano Parla.cat als que vulguin aprendre català, on hi ha un entorn formatiu complet per a l’aprenentatge de la llengua i el coneixement de la cultura catalana amb recursos didàctics a l’abast de qualsevol persona d’arreu del món.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent