La Forastera

Taíza Brito

Protestes massives al Brasil contra Dilma

Un any després de les manifestacions contra el govern de Dilma Rousseff, del Partit dels Treballadors (PT), aquest diumenge, 13 de març, almenys un milió de brasilers han tornat a sortir al carrer a les principals ciutats del país per a demanar l’impeachment de la presidenta.

Amb un ingredient afegit que ha esperonat els manifestants: la série de processos a la justicia contra l’ex-president Lula da Silva, que van resultar en el testemoni coercitiu el 4 de març passat i la sol·licitud de presó preventiva feta el divendres (10) per la Fiscalia Pública de São Paulo.

La notícia ha caldejat l’ambient a les xarxes socials, principalment entre aquells que donen suport a l’enderrocament de la presidenta i pertanyen als moviments anomenats “Vem Pra Rua” i “Movimento Brasil Livre (MBL)”. Ambdós són els responsables per l’organització de les manifestacions. Com a novetat, enguany les mobilitzacions han comptat amb major suport entre l’establishment empresarial i polític.

Es dona el cas que el PT es troba tècnicament governant em minoria, doncs el seu principal aliat, el Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), anuncià ahir que sortiria del govern. Aquesta decisió obre el camí al vice-president del país, Michel Temer, del mateix partit, que es prepara per a substituir Dilma en cas que el judici polític contra la presidenta reeixi al Congrés Nacional.

Lula e Dilma bonecos

Així, les protestes d’avui, que s’han estès en 22 Estats i al Districte Federal, poden ser la pressió que mancava perquè els diputats prenguin una posició ferma davant de l’impeachment, accelerant-ne el procés.

El país s’enfronta amb una polarització política extrema des del 2014, quan la presidenta Dilma va ser reelegida per un petit marge de vots. La situació empitjorà amb les denúncies de corrupció contra alts càrrecs del govern, del PT i fins i tot del PMDB en el cas de l’operació Lava Jato, a la petrolera Petrobras. El context polític es deteriorà encara més amb la penetració de la crisi econòmica, que provocà un augment de les taxes d’atur i del cost de vida, així com una deballada dràstica del suport popular al govern.

Les protestes d’avui compten amb l’adhesió explícita de representants del món empresarial, com el president de la Federació de les Indústries de l’Estat de São Paulo, Paulo Skaf, que es va declarar a favor de la mobilització davant d’un centenar d’empresaris. També han manifestat el seu recolzament a les protestes l’Associació Brasilera de Centres Comercials (Abrasce), la Societat Rural Brasilera i algunes seccions de l’Ordre dels Advocats del Brasil (OAB).

Encara que les entitats organitzadores de les manifestacions han evitat parlar oberatment de l’impeachment, aquesta ha sigut la principal bandera defensada al carrer avui. Oficialment l’acte ha sigut convocat “en suport a l’operació Lava Jato, a la Policia Federal, a la Fiscalia Pública i a la Justicia Federal”.

imp



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent