La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 4 de març de 2016

Operació anti-corrupció al Brasil encalça Lula da Silva

Aquest matí, la policia brasilera ha dut a declarar coerctivament l’ex-president del Brasil Luis Inácio Lula da Silva per presumpta corrupció en el cas de la companyia estatal de petroli Petrobras. Després de quatre hores de declaracions Lula ha estat alliberat.

L’interrogatori ha ocorregut a l’oficina de la Policia Federal a São Paulo, situada a l’aeroport de Congonhas, lluny del centre de la ciutat. Mentres, la policia entrava a la seva casa amb una ordre d’escorcoll. Lula da Silva està sent investigat en l’Operació Aletheia, que és el desdoblament d’una investigació anterior, anomenada Lava Jato, i que incriminà alts càrrecs del Partit dels Treballadors (PT).

El procurador de la Fiscalia Pública, Carlos Fernando Lima, ha explicat que l’objectiu d’aquest procediment era evitar manifestacions populars, justificant-ho amb l’argument de la seguretat del propi investigat i de la seva família. En tot cas, avui mateix ja hi han hagut aldarulls al carrer en diversos punts de la ciutat: davant de la casa de l’ex-president, a l’Institut Lula i al mateix aeroport de Congonhas.

yyy

Deu persones més han sigut conduïdes a declarar coercitivament, entre elles, alguns familiars – com Marisa, la seva dona, els seus fills i una nora –, el director de l’Institut Lula, dos empresaris i alguns amics de l’ex-president. També s’han realitzat escorcolls en 33 llocs diferents relacionats amb els investigats, als estats de Rio de Janeiro, São Paulo i Bahia.

L’ex-president i el seu institut són investigats per haver rebut 30 milions de reals (7,1 milions d’euros) entre els anys 2011 i 2014, de constructores investigades en el cas de corrupció de la Petrobras. Per a la Fiscalia hi ha indicis clars de què Lula da Silva hauria rebut diners desviats de la petrolera.

Hi ha evidències de que 20 milions de reals de les donacions rebudes per l’Instituto Lula i 10 milions dels valors pagats a la empresa LILS Palestras, Eventos e Publicações (que té Lula da Silva com a soci) són diners provinents de les constructores investigades. Aquestes empreses són Odebrecht, OAS, Camargo Corrêa, Queiroz Galvão, Andrade Gutierrez i UTC. “Constitueixen el nucli dur del cartel que hi ha dilapidat el patrimoni de la Petrobras”, afirmen els investigadors.

El petista també s’hauria beneficiat amb reformes fetes en un pis i una finca a São Paulo. La Fiscalia investiga si aquests inmobles són de proprietat de l’ex-president, que hauria negat la informació.

L’acció judicial, encapçalada pel jutge Sergio Moro, ha mobilitzat 200 policies i 30 auditors fiscals. El govern de la presidenta Dilma Rousseff l’ha criticat durament, mitjançant diversos ministres. Aquests manifestaren la seva perplexitat i indignació davant d’una acció que qualificaren de desproporcionada i violenta.

Altrament, la mediàtica operació arriba tot just després que Lula anunciés públicament que té intenció de candidatar-se de nou a la presidència del país al 2018. Argument que els defensors del president investigat utilitzen per explicar l’ofensiva judicial en curs. Aquests assenyalen que rera el jutge Moro, autèntic flagel del PT en diverses operacions anti-corrupció, hi ha els caps del principal partit opositor, el social-demòcrata PSDB. A ningú se li escapa que, malgrat el desgast del govern Dilma, el carisma de Lula el torna un rival polític més potent. Tal vegada l’únic capaç de garantir la permanència del PT al poder.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent