La Forastera

Taíza Brito

Festival de cuina pernambucana aquest dissabte al Cantinho Brasileiro

Els sabors de la cuina brasilera, especialment els de l’estat de Pernambuco, seran motiu d’un festival gastronòmic promogut a Barcelona demà dissabte (13) per la xef Ângela Assís. Propietaria del restaurant Cantinho Brasileiro al Barri Gòtic de Barcelona, el local tindrà com a convidada la xef Claudia Luna, que dirigeix la cuina del Restaurant Seu Luna, a Recife.

Claudia prepararà el seu famós chambaril amb pirão i llegums, plat estrella del restaurant que regenta des de 1988 i que s’afegirà al variat menú que Ângela ofereix al seu establiment del carrer Ample 43. On hi podrem trobar la famosa feijoada – emblema de la gastronomia nacional–, la carn de sol amb macaxeira (iuca), el churrasco (carn de bou a la brasa), així com una sèrie d’aperitius de la cuina brasilera, com la coxinha, el quibe, el pão de queijo, el pastel i l’arxi-conegut acarajé de Bahía.

La idea de l’esdeveniment va néixer després de l’últim viatge de vacances de Cláudia a Barcelona, on va conèixer l’Ângela, que des de llavors es convertí en una gran amiga. “El festival es durà a terme durant el dinar i el sopar”, explica Ângela. A més dels brasilers amb saudade (nostàlgics), l’Ângela té entre els seus actuals clients jugadors famosos del F.C. Barcelona, com en Neymar i en Daniel Alves, que de tant en tant encomanen acarajés per degustar a la seva llar.

“Serà un honor per a mi preparar el chambaril al Cantinho Brasileiro, on els clients rebran la càlida benvinguda típica dels habitants del Nordeste” (regió al nordest del Brasil que agrupa nou estats), a més d’una “breu explicació de la xef sobre el plat als clients que hi tinguin interès” destaca Cláudia. “El chambaril és el terme que s’empra a Pernambuco per al plat que també es coneix com ossobuco“. Temperat a la moda nordestina, Claudia adverteix que la carn arribarà fumejant a la taula i es desfarà a la boca dels degustadors.

Hereva del talent de la seva mare, dona Elizete, Cláudia s’ha destacat com un dels talents femenins de la nova generació de la cuina brasilera. Recentment, el xef Álex Atala, un dels molts apassionats de la seva cuina regional, la va esmentar en una entrevista al diari brasiler “Valor” com una de les seves apostes per als propers anys.

Talent que tampoc n’hi falta a l’Ângela, originària també de la ciutat de Recife i que viu a Barcelona ara fa 24 anys. D’aquests, ja en porta 18 regentant el restaurant del Carrer Ample. Amb la seva història de vida explicada al llibre “Cantinho Brasileiro, um pedaço do Brasil no coração de Barcelona (Taiza Brito, Edições Bagaço, 2012), Ângela és tota una referència per als brasilers que viuen a Catalunya. Dona i senyora d’un somriure abundant i un cor generós, rep els que arriben al restaurant amb els braços oberts i sempre té bones històries per explicar. A la cuina és assitida pel seu germà Elias de Assís, que l’ajuda a preparar els menjars que es poden gaudir al restaurant.

L’article també ha estat publicat avui (12/02) a l’edició impressa del Jornal do Commercio (Recife,Brasil). També pot ser llegit on line en portuguès al bloc Mundo Afora (http://taizabritomundoafora.ne10.uol.com.br)



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent