La Forastera

Taíza Brito

Wendell, el David que va vencer el Messi Goliat

Admeto que no m’agrada gens el futbol. Entretant, sóc afeccionada per històries de vida inspiradores. Com la major part dels brasilers, no coneixia el futbolista Wendell Lira abans de la cerimònia de la Pilota d’or, de la FIFA d’enguany. En la qual s’engugué el Premi Puskas per marcar el millor gol de l’any, deixant enrera el totpoderós Lionel Messi.

 Amb el premi ha entrat en una llista de grans noms del futbol mundial, com un cos estrany, al costat de Cristiano Ronaldo (guanyador al 2009), Neymar (2011), Ibrahimovic (2013) o James Rodríguez (2014).

Amb una diferència significativa, el seu salari, en comparació amb el dels altres. Ell avui guanya 18 mil reals per mes, l’equivalent a 4.113 euros, totalizant 49.365 euros anuals. Val la pena esmentar que el sou d’en Messi és 21,2 milions d’euros anuals.

Fins fa poques setmanes estava aturat i ara ha estat fitxat pel Vila Nova, equip de la tercera divisió del Brasil. Quan va fer el gol guanyador, el març de 2015, jugava al Goianesia, de la quarta divisió, a canvi de poc més de mil euros al més i completava els seus ingressos amb altres ocupacions.

Amb el seu gol, Wendel va ajudar el fins llavors seu equip a guanyar un derbi local davant l’Atlètic Goianense per 2-1. Encara que de poca categoria, el partit corresponia a un torneig oficial a tots els efectes (el campionat estatal de Goiás), l’equivalent a la Copa Catalunya. I el més important de tot, va ser enregistrat en vídeo, així que complia amb tots els requisits per participar en el Premi Puskas. La votació popular a través d’internet va fer la resta.

El dia del gol, només hi havia 342 espectadors en un estadi amb capacitat per 54.000 persones. Així que ni en somnis es podia imaginar en Wendell Lira que acabaria fent-se amb el premi a l’autor del millor gol de l’any de la FIFA, convertint-se en la gran sorpresa de la gala de dilluns a Zurich.

Sempre podrà dir en Wendell als seus nets que un dia va ser millor que Messi, a qui considera un geni. “Jo a aquests futbolistes abans els veia en els videojocs, ara sóc aquí al costat d’ells … És el moment més bonic a la meva vida. Vull donar les gràcies a tots els brasilers que m’han votat, a la meva dona i a la meva filla “, va dir en el seu breu discurs.

Al Brasil ha causat una gran impressió la història d’aquest jugador, d’origen humild. Per això, molts mitjans de comunicació van llançar-se a la recerca d’informacions sobre Wendell. A contiuació us n’ofereixo, un recull:

Quan encara era juvenil, va coincidir amb els jugadors Alexandre Pato i Willian a la Selecció Brasilera sub-17, que després passarien al primer equip d’adults. El 2007, però, amb 18 anys, es trencà el lligament creuat anterior del genoll dret i només tornà a l’acció després de gairebé un any. El 2011, Wendell es va trencar els lligaments, de nou al genoll dret, i es va haver de sotmetre a una nova cirurgia.

Al 2015 va ser contractat pel Goianesia només per a jugar el Campionat estadual i va guanyar 3 mil reals per mes (menys de mil euros). Després, Wendell estigué cinc mesos a l’atur fins que va ser contractat pel Vila Nova de Goias, a l’11 de novembre de l’any passat.

En el temps que estigué aturat, gairebé abandonà el futbol per treballar amb la seva mare. També ha treballat com a cambrer i a la fàbrica d’un amic. El jugador no tenia diners per vestir-se per a la Pilota d’Or, i després va guanyar els vestits utilitzats durant el premi de la FIFA d’un empresari local. El model utilitzat durant la cerimònia costaria al voltant de 5 mil reals, gairebé mil euros.

Va comptar amb la força de pàgines d’internet per a fer la campanya a les xarxes socials per obtenir vots. Els sites Olé, Kibe Loko i Ah Negão van contribuir-hi amb quantitats ingents de sufragis. I va funcionar.

Contra tot prognòstic, en la votació per internet, va aconseguir 46,7% dels vots, d’un total 1,6 milions, superant Lionel Messi (33,3%) i Alessandro Florenzi, del Roma (7,1%).

En una disputa tan desigual com la batalla entre David i Goliat, va vencer el més feble. Ell mateix va fer referència a la història: “Quan aparegué Goliat, tothom el va mirar i li va dir: “Ell és molt fort, molt gran, ningú no el pot guanyar”.

Al final ha vençut el David de la historia, marcant un gol de xilena que bé sembla que estigui llançant una pedra amb una fona. Que tingui sort d’ara endavant!

Podeu veure la seva proesa en aquest enllaç



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent