La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 12 d'agost de 2015

El dilema del Brasil: dolent amb ella, pitjor sense ella (?)

Generalment parlo aquí sobre les meves experiències com a novinguda a Catalunya. Però no puc ignorar la situació que està atravessant el Brasil ara mateix. L’ambient de desànim instal·lat per la crisi està permanentment en l’agenda de notícies i es reflecteix en tots els contactes que mantinc amb amics i familiars allà.

El país viu la major crisi economica, política i institucional dels últims temps. El govern de Dilma Rousseff, reelegida l’any passat, trontolla. La presidenta ha perdut els regnes del seu govern, confrontat en el Congrés pel president de la Cambra dels Diputats, Eduardo Cunha, un dels pitjors exemples de polític que hom pot imaginar.

Líder d’un grup de diputats conservadors i intolerants (en tots els sentits), està fent la vida impossible a Dilma, aprovant cada dia lleis inviables des del punt de vista pressupostari. I, conseqüentment ampliant encara més el problema d’un govern que no aconsegueix controlar la inflació, l’atur i la pujada dels preus. Així és des de que Cunha há estat implicat en l’escàndol de la petrolera estatal  Petrobras, acusat de rebre suborns pel valor de 5 milions de reals per part d’un dels delators de l’esquema de corrupció. Juntament amb molts altres politícs que ja són a la presó, dels partits de la base aliada del govern (principalment PT i PMDB).

Un gran amic meu, periodista, director d’un important diari a Recife, a Pernambuco, em va escriure ahir i em digué: “Mai s’havia vist abans al Brasil una crisi com aquesta que ara s’està visquent. Botigues tancades, clients endeutats, restaurants buits, atur, desesperança, la meitat del PIB del país a la presó, començant pel president de la constructora Odebrecht, la major companyia privada del Brasil”.

Havia sentit ma mare dir el mateix, al relatar que tot está molt difícil. Que ningú té diners per rés i qui en té no s’aventura a comprar. O sigui, l’economia paralitzada, amb les persones mirant el Congrés intentant aconseguir l’impeachment de Dilma.

La situació s’ha tornat tant greu que la major emissora de televisió del país, la TV Globo, va fer de forma inèdita una editorial en directe demanat responsabilitat al Congrés. Un cop que a cada aprovació de llei que enfrenta el govern s’està anant en contra del país. L’emissora defensà el mandat de Dilma, recordant que fou escollida democràticament per les urnes.

Aixó va causar sorpresa perque el grup de comunicació Globo es considerat enemic del PT i del govern Dilma. Però es comenta que es pronuncià amb por a que Cunha aconsegueixi treure Dilma del govern, el que seria encara pitjor, vist que pertany a una classe de polítics sense cap mena d’escrúpols. I que si és dolent amb Dilma serà pitjor sense ella.

Ho sento per tots els que estan patint al Brasil, un país amb gran riquesa i potencial per a molt. I desitjo que el país trobi el camí per sortir d’aquesta crisi el més rapidament possible.  Sé que no serà fàcil, però no és impossible per a un poble amb una história de tantes lluites.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent