20 de maig de 2013
0 comentaris

“Foc a la barraca”, el llibre “alternatiu” més venut per Sant Jordi segons la “Directa”

(Un article de Sergi Picazo a la “Directa” situa “Foc a la barraca”, el recull d’articles de David Fernàndez publicat pel Diable Gros, com el més venut entre els alternatius.) (La foto és del Jordi Salvia)

Foc a la barraca, el recull d’articles del periodista i ara diputat de la CUP, David Fernàndez, ha sigut el llibre més venut de la diada de Sant Jordi en clau alternativa. Segons les dades aconseguides per aquest setmanari en una desena de punts de venda, el llibre editat per Lo Diable Gros, amb textos ja publicats els darrers quinze anys a Vilaweb, Gara i la Directa, és amb diferència el que més èxit va aconseguir durant la jornada del 23 d’abril. El pòdium alternatiu el completen L’hora dels voltors, de Josep Manel Busqueta (El Jonc), i L’anarquisme, fet diferencial català, de Xavier Diez (Virus). (Continua)

Pràcticament tots els llibres, de caire alternatiu, firmats per editorials independents i amb to de compromís social d’esquerres, són assajos. La crisi econòmica, la corrupció política i l’independentisme centren novament la majoria dels títols amb més lectors, com ara l’assaig sobre “una crisi explicada a una ciutadania estafada” de l’economista Josep Manuel Busqueta o l’esperat llibre-reportatge de Cafè amb Llet, Artur Mas, on són els meus diners?, sobre les corrupteles a la sanitat pública. El fet que la investigació (o novel·la negra) d’Albano Dante i Marta Sibina tingués un gran èxit a Verkami ha fet probablement que el llibre no es venés encara més aquest 23 d’abril ja que la majoria del miler de micromecenes ja l’havien pre-comprat.

Els títols sobre història, sobretot sobre anarquisme, la lluita independentista i altres moviments socials, també acostumen a triomfar a les llibreries alternatives catalanes. El tercer més venut del rànquing ha sigut el ja comentat llibre sobre l’anarquisme català, fet per l’historiador gironí Xavier Díez. Justament David Fernàndez, que liderava el rànquing amb Foc a la Barraca, també va destacar per tenir entre els més venuts l’assaig Cop de CUP, obra d’ell i de l’escriptor Julià de Jòdar, editat per Edicions 62. També han tingut bona acollida dos reportatges que explicaven l’altra cara de la història oficial. D’una banda, Et presento el jutge Garzón (Saldonar i Grup Barnils), de Sonia Bagudanch, i Grups autónoms. Una crònica armada de la transacció democràtica, de Joni D (El Lokal).

El capítol de la ficció és poc concorregut per les autores i les editorials més alternatives. Tot i això, destaquen dos llibres pel públic infantil (i no tan infantil), com ara La vertadera història de Sant Jordi, de Maria Oliva i Monstruodoxa (Pol·len) i Quan l’avi era petit, de Lilli Messina (Virus). A més de l’edició especial de les Historietes de Pedro Pico i Pico Vena del mític i sempre combatiu dibuixant Azagra.

La DIRECTA ha elaborat un rànquing dels quinze llibres més venuts amb l’objectiu de donar-los encara més a conèixer enmig del tsunami d’autors més mediàtics. Les botigues, webs i paradetes pel 23 d’abril d’Icària, El Lokal, Virus, La Ciutat Invisible, Pol·len-El Tinter i la Directa (Barcelona), les d’Arran, CGT i Endavant (Reus i Tarragona) i Productes de la Terra (Vilafranca del Penedès i altres ciutats) han aportat les seves dades de vendes per elaborar aquest recull aproximat, que no és 100% exacte, però que sí dóna una idea de quines han estat les obres més demandades pels lectors.

RÀNQUING DELS 15 LLIBRES ALTERNATIUS MÉS VENUTS:

1 Foc a la barraca. David Fernandez (Lo Diable Gros)
2 L’hora dels voltors. Josep Manel Busqueta (El Jonc)
3 L’anarquisme, fet diferencial català. Xavi Diez (Virus)
4 Artur Mas on són els meus diners. Albano Dante i Marta Sibina (Revista Cafèambllet),
5 Cop de Cup. David Fernàndez i Julià de Jòdar (Edicions 62).

6 La vertadera història de Sant Jordi. Maria Oliva i Monstruodoxa (Pol·len edicions)
7 Et presento el jutge Garzón. Sonia Bagudanch (Saldonar/Grup Barnils),
8 Quan l’avi era petit. Lilli Messina (Virus)
9 Pedro Pico y Pico Vena. Los jueves al sol. Carlos Azagra (Cornoque)
10 Entestat en la independència. Francesc Ribera Titot (Ara Llibres)

11 Anarquismo social o anarquismo personal. Murray Bookchin (Virus)
12 Grups autònoms. Un crònica armada de la transacció democràtica. Joni D. (El Lokal)
13 Adéu, capitalisme. 15M-2031. Jordi Garcia (Icària/XES),
14 Las Agencias de Calificación. Una introducción al actual poder del capital. Werner Rügemer (Virus).
15 El malson d’Orwell. Alerta Solidària (Tigre de Paper).

FONT: Paradetes per Sant Jordi d’Icària, El Lokal, Virus, La Ciutat Invisible, Pol·len-El Tinter i la Directa (Barcelona), les d’Arran, CGT i Endavant (Reus i Tarragona) i Productes de la Terra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!