Al Zeimer

Impressions

25 de setembre de 2006
General
25 comentaris

De la posició d’ERC el 2-N

Com a votant d’ERC que sóc, vull dirigir-me a la cúpula del partit per exposar una situació que és compartida per molts del seus votants.
L’experiència ens ha demostrat que a Catalunya, igual que a la resta de països del nostre entorn, el discurs dreta-esquerra es solapa massa vegades, i que de fet les polítiques que apliquen un i altre són força coincidents la majoria dels casos. Bé, és cert que els uns fan més emfasi en politiques socials i els altres no tant, però si es mira en profonditat l’aplicació que en fan, i no tant els programes electorals, que per definició són tan enganyosos com les promeses electorals, la realitat és que hi ha ben poca diferència entre partits d’"esquerra" i partits de "dreta". En canvi…

sí que hi ha una gran diferència pel que fa a les qüestions Nacionals. ERC és un partit d’"esquerres", però també nacionalista, i aquests dos aspectes s’han de tenir en compte a l’hora de preveure els pactes que facin el 2-N. Si el 2003 hi havia un sentitment general de necessitat de canvi, que considero que era majoritari entre els catalans, també és cert que el que hi ha ara és una sensació de ridicul i de poca categoria del polítics del nostre país, incloent-hi els d’ERC. Sóc conscient que el fracàs del tripartit no és culpa en exclusiva d’ERC, i potser ni tan sols són els principals culpables, tot i que hi ha gran interès per part dels grans partits que així es traslladi a l’opinió pública. Però al meu parer, ERC va fer una aposta arriscada el 2003 que li va sortir malament. És doncs el moment de replantejar-se què han de fer les properes eleccions. Si els resultats van com diuen que aniran, és molt probable que tinguin l’opció de fer president tant Montilla com Mas, i que siguin un cop més els qui tinguin la clau de la governació del país, com va succeir el 2003. Però si aleshores hi havia un sentiment fortament extès que s’havia de produir un canvi en la plaça de Sant Jaume, ni que fós per pura higiene democràtica, l’experiència d’aquests tres anys, amb el probre estatut com a millor fita, el balanç d’aquest govern no hi ha per on agarfa-lo. Per tant, la repetició de tripartit, amb un PSOE cada cop més a sobre del PSC, i un Montilla que no s’amaga de quin costat està en el fet Nacional, crec que l’opció d’ERC ha de ser clarament un govern amb CiU. Les raons al meu parer són obvies. Si la dialèctica esquerra-dretes a la pràctica no produeix resultats gaire diferents, la variable nacional guanya pes en la decantació del vot. I en aquest sentit, ERC no pot traïr els seus votats que, no ho han d’oblidar, no els voten tant per ser d’esquerres sino per ser catalanistes i fins i tot no amagar-se que volen la independència per a Catalunya. És cert que CiU no és un partit que vulgui la independència, i fins i tot que en alguns aspectes són massa de dretes, però no hi ha dubte que són un partit Nacional, i que aquest és un tema que els preocupa i del que se’n ocupen, encara que només sigui per interessos "familiars". D’altra banda cada cop és més clar que el PSC no és un partit Nacional, només cal veure com es comporten quan han de defensar alguna cosa a Madrid. I després de la marxa de Maragall, la cosa està encara més clara. Si Maragall no va poder amb el PSC en la qüestió Nacional, què podrà fer un president del partit que ni tan sols hi creu?  ERC no ha de demostrar que pot governar perque les seves conselleries han fet bona feina, però si que ha de reflexionar sobre qui ha de ser el proper president, i amb qui han de votar.Pel que fa a mi, si tornen a reeditar el tripartit ja es poden despedir del meu vot en el futur.

 1. En aquest temps malauradament viu molta gent que no se sent com seu el país en el que viu i treballa, ni fa l’esforç de mobilitzar-se per anar a votar pel Parlament  i en tenim molts altres que si ho han fet ha estat per donar vot i ànima a les sigles del PSOE i a la figura de Zapatero o González en el seu moment, no al PSC i el candidat de torn de la "delegació catalana". En cas de proclamar als quatre vents l’entesa d’un pacte nacional (ERC-CIU) li fariem un favor a Montilla, pel fet que aquest anunci podria mobilitzar els primers. Per tant millor seguir fent  "la puta i la Ramoneta". Tot el que no sigui aquest pacte o la majoria suficient de CIU no és vàlida pels interessos de Catalunya

 2. I no entrar en el govern? ERC ja ha demostrat que pot governar, però potser la solució és no haver de pagar el preu que costa tenir alguna conselleria. Jo posaria el programa de ERC a la taula i el candidat, Montilla o Mas, que signi tirar endavant la part més gran del programa d’Erc li donaria el govern, però em quedaria fora per a presionar amb més llibertat i amb la força que et dona poder provocar una crisi i posar a l’altre si el que primer no compleix el pacte.

 3. I no entrar en el govern? ERC ja ha demostrat que pot governar, però potser la solució és no haver de pagar el preu que costa tenir alguna conselleria. Jo posaria el programa de ERC a la taula i el candidat, Montilla o Mas, que signi tirar endavant la part més gran del programa d’Erc li donaria el govern, però em quedaria fora per a presionar amb més llibertat i amb la força que et dona poder provocar una crisi i posar a l’altre si el que primer no compleix el pacte.

 4. Crec que el millor seria fer presiden t en Montilla. Un PSC afeblit i marcat per ERC amb un Carod de Conseller en Cao sempre serà miilor que fer-ho amb una CiU forta i un Arturo prepotent.

 5. Crec que la majoria de votants d’Esquerra i independentistes,com jo, no hi veiem diferència entre partits espanyolistes com CyU o PSC/PSOE. Per tant que Esquerra pacti en qualsevol dels dos, sempre i quan donin garanties que serà un govern catalanista i de progrés.

 6. Si Ciu, com dius, fos un partit nacional no hauria pactat amb ZP la rebaixa de l’Estatut ni hauria dit que li demanaria,també a ZP, que intervingués si ERC i PSC tornen a pactar. Per Ciu només hi ha nació catalana si pot treure vots.

 7. Jo també soc votant d’ERC i no vull una aliança amb la dreta catalana.

  El balanç del tripartit, malgrat els errors que hi hagui pogut haver, ha estat globalment positiu, i no veig perquè no es pot tornar a reeditar un govern catalanista i d’esquerres.

  Si ERC es decantés finalment per CiU, cosa que espero que no farà, perdrien el meu vot i els de molts altres catalans que som catalanistes pero irrenunciablement també progressistes.

 8. Ja em perdonaràs que et parli sense pèls a la llengua però és evident que parles com un votant de CiU i no pas com un d’ERC.

  1. Minimitzes l’eix dreta-esquerra. Això és típic de CiU per amagar que son de dretes ja que això no ven.

  2. Tens tota la raó quan dius que el PSC està subordinat al PSOE però carregues contra ERC en responsabilitzar-lo (ni que sigui en part) del fracàs del tripartit. No company: El problema principal del tripartit ha estat el sucursalisme del PSC i del seu satèlit ICV. Només ERC ha aguantat el tipus.

  3. Ets molt benèvol amb CiU. I jo et vull recordar el pacte Mas-Zapatero. Mas ha rebentat l’estatut del parlament a canvi que Zapatero el faci president de la Generalitat. Per això s’ha carregat a Maragall i ha nomenat a dit un candidat pensat perque guanyi Mas (Montilla).

  4. En comptes de defensar l’independència del projecte d’ERC, proposes que sigui engullida per CiU. Déu n’hi do !!!

  Així que, treu-te la careta i reconeix que ets de CiU !!! Déu n’hi do el joc brut que féu els fans d’en Mas.

  A.M.

 9. El mateix PSOE reconeix que està en les antípodes d’ERC, sense uns acords de govern valids a on el PSOE no puga traïcionar i per fer quedar malament a les seves antípodes, on estiga tot i tot lligat, no és comprensible cap pacte amb el PSOE-PSC.

  Encara que CIU si que es creu en la capacitat de pactar amb tot hom.

 10. No esperis al 2-N! És ara quan has de negar el vot a un partit, ERC, que nod escarta fer president Montilla. Després serà massa tard!!!!! Siguem responsables ARA!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!