Per a tots els gustos

La vida és molt complexa. Tot en aquesta vida ho és.

23 d'abril de 2010
Sense categoria
0 comentaris

La Premsa internacional parla malament d’en Samaranch i el seu passat feixista

2010.04.23

El Plural / Política

POLÍTICA

La premsa internacional l’acusa d’haver permès la corrupció i fins i tot el apartheid a Sud-àfrica

El Financial Times: “Samaranch va ser l’últim de la seva generació de polítics feixistes europeus que va romandre actiu en la vida pública”

JOSÉ MARÍA GARRIDO

La pràctica totalitat de polítics, institucions i mitjans de comunicació espanyols han dedicat nombrosos elogis a Joan Antoni Samaranch després d’haver mort als 89 anys d’edat. No obstant això, la premsa internacional ha estat molta més crítica amb la tasca que el català va dur a terme en el Comitè Olímpic Internacional.

Les majors crítiques provenen de la premsa britànica. Per exemple, The Times defineix a Samaranch com l’home que “va robar la innocència olímpica” i que va presidir “la transformació de la destinació dels jocs i la mort dels seus ideals”. El Financial Times va un pas més enllà i li descriu com “el gran supervivent; probablement l’últim de la seva generació de polítics feixistes europeus que va romandre actiu en la vida pública”.

“Vulnerable a la corrupció”
“Contribuir a elevar el perfil del moviment olímpic fins que va assolir la categoria d’un quasi-estat i desenvolupar el comercialisme fins a fer que l’organització gaudís de bona salut, però al preu que perdés la seva independència i deixant que fos vulnerable a la corrupció” , apunta The Guardian en l’obituari signat pel periodista John Roda.

Corrupció i crítics
The Daily Telegraph també ressalta que Samaranch va ser acusat de “incentivar la corrupció”, encara que reconeix que “revitalitzar els Jocs Olímpics” i “treballar durament durant la seva presidència”, tal com van reconèixer “fins i tot els seus crítics més exacerbats”.

Llums i ombres
La premsa alemanya també repassa les llums i les ombres del qual el Die Welt defineix com “un controvertit català”. Paral.lelament, el Frankfurter Allgemeine Zeitung li descriu com “El Rei Sol Olímpic”, el Süddeutsche Zeitung com “el sobirà”, i el Frankfurter Rundschau com “el negociant de cercles”.

“Nepotisme”
Sens dubte, el diari alemany més crític amb l’expresident del Comitè Olímpic Internacional és el Financial Times Deutschland, Que explica que encara que “modernitzar el moviment olímpic i el va comercialitzar”, en la seva època “florir la corrupció i el nepotisme”.

“Permetre el apartheid
El nord-americà Herald Tribune també ressalta que el seu exercici “es va veure tacat per escàndols”, i l’italià Il Sole 24 Ore l’acusa d’haver “permès l’ apartheid de països com Sud-àfrica ”

jmgarrido@elplural.com

http://www.elplural.com/politica/detail.php?id=45710

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!