Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

28 d'octubre de 2010
1 comentari

Xerrada a La Pobla de Mafumet

Aquest matí he intervingut a la jornada de debat sobre “L’organització territorial a Catalunya: perspectives de futur”, promoguda per la Càtedra Antoni Pedrol Rius d’Estudis Locals de la URV, i el Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat, a més dels ajuntaments de La Canonja i La Pobla de Mafumet que han acollit les sessions.

 

Hi he aportat una reflexió sobre les condicions necessàries per a que el Camp de Tarragona esdevingui la segona àrea metropolitana de Catalunya. Carles Bassaganya, director general d’administració local de la Generalitat, m’ha precedit en l’ús de la paraula, i després ho ha fet Antoni Bayona, lletrat del Parlament. He d’agrair a l’alcalde Joan Maria Sardà la seva acollida i a Xavier Forcadell, company secretari, les seves paraules introductòries.

Partint dels efectes paralitzadors que ha tingut la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya del 2006 en l’àmbit de l’ordenació administrativa interior de Catalunya, he assenyalat algunes vies de desenvolupament organitzatiu que resten en mans de les institucions catalanes. D’una banda, les mancomunitats i consorcis que responen a serveis concrets d’interès supramunicipal i d’altra banda, les societats mercantils de capital públic que poden acollir una pluralitat de socis locals. Els consells comarcals, devaluats inicialment en el text estatutari poden subsistir i potenciar el seu rol si se’ls agrupa orientat-los a finalitats estratègiques comunes coincidents amb els àmbits territorials de les vegueries inicialment previstes.

Però he insistit en la conveniència de promoure la creació d’una entitat metropolitana que agrupi, com a mínim, les comarques del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat, si s’escau, i fins i tot el Baix Penedès, si no s’integra en el conjunt penedesenc. Els serveis d’abastament d’aigua a poblacions, el tractament dels residus municipals i el transport de viatgers, més l’urbanisme, són les competències que podria tenir la nova entitat a partir de l’absorció dels organismes locals que ja les presten actualment de forma parcial.

  1. Jaume

    La teva aportació pot ser molt oportuna , d’acord amb la brillant i entenedora exposició posterior que ha fet el professor Bayona: la sentència del constitucional tanca moltes possibilitats al desenvolupament de la vegueria ,i potser caldrar plantejar seriosament avançar en àmbits metropolitans , que la sentència permet desenvolupar en tota llibertat  a la Generalitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!