Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

20 d'octubre de 2012
0 comentaris

Sopant a Gandarias jatetxea

Ahir vam sopar a casa Gandarias, a Donostia, vora la plaça de San Telmo de la part vella de la ciutat, amb l’Hèctor López Bofill i una colla d’amics bascos després de treure el cap al míting final de campanya de  EH Bildu.

Entre els nacionalistes bascos ha sorprés el gir que ha donat la política catalana a partir de l’Onze de Setembre proppassat, quan l’independentisme ha esdevingut l’eix central de la vida institucional i social del nostre país. Les referències a Catalunya han estat constants, a favor i en contra, al llarg de la campanya basca que tancarà l’etapa d’hegemonia unionista PSOE/PP amb el restabliment de la majoria nacionalista basca amb PNV i EH Bildu com a forces més votades. Altra cosa són els pactes de govern, possiblement el PNV serà el partit més votat, però la incògnita és saber a què es refereix Urkullu quan expressa el seu “compromís” amb Euskadi.
Laura Mintegi, en nom de EH Bildu, assevera que PNV i PSOE s’entendran per gestionar l’autonomia tot ampliant-la en el terreny econòmic, aparcant -de moment- tot plantejament similar al pla Ibarretxe. Ara per ara, l’esquerra abertzale no es llança a una proposta obertament independentista atès que només podria prosperar a la CAV, i per ells el marc nacional comprensiu de tota Euskal Herria, almenys Hegoalde, és irrenunciable. Restant encara aspectes substancials per resoldre, (cas dels presos i repressaliats independentistes), del procés de pacificació interna de la vida política basca no és imminent un pla estratègic per la independència consensuat entre tots els agents socials i polítics que en són potencialment favorables. 
Pel que fa al jatetxe Gandarias s’hi pot menjar de tot i bo, carn i peix, (el txangurro i la costella de bou, especialment), en un ambient acollidor on fins i tot un dels cambrers parla un català més que correcte. I amb una bona relació qualitat-preu.

Post Scriptum, 22 d’octubre del 2012.

Un dels factors que pot explicar l’estancament del vot a EH Bildu a Gipuzkoa és el desgast per la gestió dels residus municipals que està menant la formació abertzale que governa a Donostia i a la Diputació. L’oposició frontal al sistema d’incineració, paralitzant la planta projectada a Zubieta i insistint en la priorització absoluta de la recollida domiciliària són apostes errònies, mancades de racionalitat econòmica i suport ciutadà. La pèrdua de suport electoral al territori tradicionalment més abertzale ha benecifiat al PNV-EAJ. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!