Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

29 de juliol de 2007
9 comentaris

Shalom Tarragona

Amb aquest títol el periodista Francesc Valls Calçada i el fotògraf Josep Escoda acaben de publicar a l’editorial Arola un magnífic llibre sobre la presència jueva al Camp de Tarragona. 

L’obra, d’una presentació formal acurada, repassa sense ànim exhaustiu els llocs de memòria on la comunitat dels catalans de fe mosaica era present fins a l’edat mitja. Hi ha petjades mig esborrades a L’Aleixar, a Valls, a Reus, a Tarragona. Els autors ens il·lustren, amb sensibilitat i respecte, sobre la tràgica fi d’aquesta forma de vida social i religiosa, la persecució i l’exili, i també sobre la conversió forçada dels jueus que restaren a la terra. El llibre és un aportació a la recuperació d’un dels components essencials del nostre passat nacional en una època que la societat catalana és més multicultural que mai.

En un sopar al Círcol de Reus tinguérem ocasió de xerrar amb l’autor la colla de “sionistes” que des de fa anys aplega amics d’Israel, catalans que recuperen la consciència de la seva arrel hebrea i israelians que treballen per aquestes contrades. Hi érem presents socialistes com Josep Antoni Burgasé i Gabriel Mas, dels que tenen el laborisme israelià entre les seves referències, convergents patriotes com Juli Gens i Jordi Sendra que compateixen la predilecció de Jordi Pujol per Israel, i també republicans del morro fort com Pere Olivé i Josep Maria Bru. També hi eren l’Ignasi Carnicer i la Mila de la Selva, entre altres amics que em perdonaran no els esmenti a tots. 

Precisament avui el Diari de Tarragona dona compte, a través d’Andreu Lascorz, de la propera obertura a Reus de la seu de l’Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel que aplega els catalans que miren cap a llevant a l’hora de cercar referències útils pel nostre futur com a poble.

  1. M’agraden els articles d’aquest blog que fan referència a qüestions de casa nostra.
    Malgrat això les referències que hi van apareixent a l’estat jueu, sembla que vulguin
    deixar entreveure que hi ha al darrere de tot plegat: el sionisme.
    Si es tracta d’utilitzar la nostra sensibilitat nacional a través de l’apologia, encara que discreta, del sionisme  no puc pas compartir, de cap manera, les seves opinions globals. Per sionisme ja en tenim prou amb el blog de la Rahola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!