Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

8 de març de 2015
0 comentaris

Salwa Bourguiguis, en la memòria

Avui 8 de març cal recordar les dones que moren, ara, lluitant pel dret de viure lliures arreu del món. Dissortadament, no es coneix el nombre de víctimes dels darrers dotze mesos ni els els noms de la majoria, però es compten per milers des de Mèxic a la Índia, passant pel mon islàmic.

Enguany, vull recordar una d’aqueixes dones: Salwa Bouguiguis, advocada i defensora dels drets humans a Líbia, assassinada pels gihadistes el juny de l’any passat en un país a tocar del nostre, on la fallida de l’estat després de l’enderrocament de Gaddafi ha obert les portes del Mediterrani central al Califat Islàmic.

Les dones son a la primera línia de la lluita contra els totalitarismes, polítics o religiosos, d’antany o d’hores d’ara, per això trobo molt encertat el plantejament de la taula rodona que s’ha celebrat aqueixa vesprada a Barcelona, a la seu de Solidaritat, en la qual han participat: Mar Trallero, de l’Amical de Ravenbruck, Massoud Sharifi, de Kurdiscat i Núria Cadenes, presidenta de SI. La tria de les ponents i el seu significat antinazi, antiislamista i independentista dóna una visió omnicomprensiva de la feminitat actual i els reptes globals i locals als quals ha de fer front des d’una perspectiva catalana i solidària.

Aqueix plantejament contrasta amb el missatge parcial i sectari de bona part del feminisme autòcton ancorat en els esquemes ideològics del progressisme abstracte i banal, com es reflecteix en les paraules de la diputada de la CUP Isabel Vallet fa tres dies: “Les feministes hem de situar al centre de la nostra agenda l’anticapitalisme”. També a les societats occidentals, on les dones gaudeixen de drets com enlloc, persisteix la discriminació i la violència, cal la defensa militant de la feminitat, però ignorar la degradació de la condició femenina al cor d’Europa per part de l’islamisme, (defensant l’ús del burca per exemple), és una mostra d’ignorància i de cinisme que contradiu els principis de llibertat i igualtat que diuen defensar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!