Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

2 de febrer de 2009
0 comentaris

Robert Capa: “El darrer dia de la Tarragona republicana”

Des d’aquest gener i fins al 28 de febrer es pot veure al Palau Firal i de Congressos de Tarragona l’exposició: “Capa, aquí. Tragèdia republicana al final de la Guerra Civil Espanyola”, de la qual han estat comissaris Oriol Querol Ferré i Carles Querol Rovira, i que ha comptat amb el suport de l’ajuntament de la ciutat.

 

El 15 de gener del 1939, les tropes de l’exèrcit “nacional” espanyol ocupaven Tarragona. Aquell mateix dia hores abans de l’entrada dels franquistes a la ciutat indefensa, Robert Capa, fotografiava l’èxode dels darrers veïns que optaven per fugir, mirant d’evitar així les represàlies anunciades dels vencedors i els seus partidaris. Les imatges dels fugitius cap a Barcelona reflecteixen el trasbals i l’angoixa de dones, xiquets i vells, (abillats pobrament amb la indumentària rural característica dels anys trenta), que a peu o en carro, (alguns, pocs, en camions) encaren com poden una situació desesperada.

Els comissaris, en un treball extraordinàriament meritori, han identificat els indrets de les imatges captades per Capa i han ofert la seva realitat actual, a més d’afegir les anotacions que el propi fotògraf feia sobre les persones i els esdeveniments que reflectia. Un catàleg, pulcrament editat, complementa l’exposició. Capa sap transmetre, fent-ho amb sensibilitat i humanitat, el drama del qual és testimoni. Personalment, mentre observava atentament els plafons de l’exposició, em venien a la memòria les moltes vivències personals que he escoltat de les persones que visqueren aquells fets.

Capa mateix, era també un refugiat: de nom real Endre Ernö Friedman, jueu hongarès fugitiu del nazisme, sap copsar el significat d’allò que viu, la guerra moderna, barreja d’industrialisme i militarisme, la guerra total contra pobles sencers, sense distinció entre combatents i civils. A ell li devem el record i el significat recuperat d’un tros de la nostra memòria històrica com a poble.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!