Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

22 de maig de 2014
3 comentaris

Rellegint Joan Roy: “Oblidem Espanya”

L’enyorat Joan Roy publicava a Regió 7 una columna d’opinió titulada “Al pot petit”, a la  qual va escriure avui fa quatre anys aqueix article que reprodueixo tot seguit ja que el considero plenament vigent.

 

“El està passant a Espanya és molt greu. L’economia s’ensorra i s’ha hagut d’eliminar el bonisme i la demagògia electoralista. Queda molt per fer, però. Primer la reforma laboral i del crèdit, que faran per nassos, amb consens o sense els sindicats, perquè només es representen a si mateixos -com a beneficiaris de 300 milions d’euros de subvencions anuals- i, a tot estirar, l’immens col·lectiu de funcionaris, que integra prop del 20% de la població activa.

Després, Espanya haurà d’assumir que no té model econòmic alternatiu a la construcció i que l’invent de l’economia sostenible és una altra manera de desviar recursos públics en activitats  muntades per engreixar els amics del govern i la banca en projectes “renovables” que no milloren enllà d’un trist 3% les necessitats  energètiques del país. En els propers anys, Espanya passarà de ser la 8-9 economia mundial a ocupar la posició 20-21, on sempre havia estat.

Que s’ensorri Espanya no és bo ni dolent per a Catalunya, sempre que el nostre país continuï apostant pel model prioritàriament industrial i exportador que el caracteritza, incloent-hi, lògicament, el turisme, que ja podríem considerar a tots els efectes una mena de nou actiu industrial. En tot cas, com que els espanyols ja no seran en condicions de comprar-nos res de valor significatiu, els catalans ens haurem d’espavilar i reforçar els nostres vincles de comerç internacional. Aquesta i no una altra serà la via de la veritable independència del país, i, des d’aquesta perspectiva, com més s’ensorri Espanya menys trigarà a arribar.

Mentrestant, oblidem Espanya, malgrat que ens continuï robant amb el dèficit fiscal i que no faci les inversions que s’havia  compromès a fer. No els hem necessitat mai per fer res de bo. L’únic que cal garantir és que Catalunya disposi d’un govern que, a diferència de l’actual tripartit, sigui nacional: no vagi en contra dels nostres interessos puntuals, faciliti la vida i les circumstàncies als autòctons, sobretot als empresaris, traient burocràcia, eliminant requeriments absurds, reforçant les institucions i organismes propis, caixes incloses, i que posi fi a la disbauxa educativa i a l’allau immigratòria indiscriminada en què hem viscut els darrers anys. De catalans, nous i vells, ja en som prou, i la mentalitat que ens ha d’aplegar a tots en aquesta nova fase és la mateixa de sempre: la millor manera de garantir el bé comú és que cadascú vetlli per el seu particular.”
  1. Facilitar la vida als empresaris vol dir que puguin fer contractes temporals i despatxar els treballadors sense cap raó; en aquest punt, estareu ben contents amb les reformes de Don Mariano. Quant a posar fi a l’allau immigratòria, serà cosa d’importar els murs de Septa i Mililla i posar-los a la Sènia (o més enllà).
    N’esteu segur, del subtítol “Per l’esquerra de la llibertat”?
  2. No sé si ho he entès? Suposo que no.

    Però em sembla que el que ací ens proposava l’articulista és que acluquessim els ulls i amaguessin el cap sota l’ala davant el suïcidi col·lectiu que ens representava i representa suportar Espanya.

    Pensar que amb Espanya o suportant-la, o ignorant que estem sotmesos i ofegats a ella, ens portarà i ens ha portat sempre a la misèria col·lectiva del que som a anys llum del que podríem ser.

    Ara toca marxar d’aquest forat negre, no pas ignorar-ho, perquè dins d’aquest forat negre sempre hi viurem cofois i ajupits.

    Salvador Molins, membre de CA i UDIC promotors entre altres de la DUI.

  3. “la millor manera de garantir el bé comú és que cadascú vetlli per el seu particular”

    Sembla mentida que encara hi hagi gent que tregui a passejar aquesta màxima lliberal quant ja fa anys que estat refutada pels fets i per la ciència política moderna. Què podem esperar d’aquí es val de la teoria econòmica del segle XVIII (A.Smith) per analitzar el present? Mare de Déu!

    De fet, amb la que està caient, i la que ha caigut, reclamar-se lliberal en lo econòmic hauria de ser quelcom que només és pot fer en la més estricta intimitat, deixar-ho como una activitat solitàia, gaire bé onanista. Reclamar-se lliberal avui és propi de gent mancada de la més mínima sensibilitat social.


    O es que encara no ens hem donat compte que el capitalisme es una màquina infernal que si no creix devasta lo social i si creix devasta lo ecològic.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!