Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

17 d'agost de 2014
0 comentaris

Rellegint Hèctor López Bofill: “L’evolució jurídica cap a l’estat propi”

Preparant la xerrada que he de fer a Prada dimarts vinent sobre el dret d’autodeterminació he rellegit un article breu d’Hèctor López Bofill titulat “L’evolució jurídica cap a l’estat propi” que va ser publicat al número monogràfic de la Revista Catalana de Dret Públic, la tardor del 2010, dedicat a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol que va desnaturalitzar l’Estatut d’Autonomia de Catalunya refrendat pel poble català l’any 2006.

En aqueix treball de només set pàgines, l’autor assenyala elements clau a tenir en compte ara que el govern espanyol contraposa la legalitat a la legitimitat de l’exercici del dret d’autodeterminació del poble català i que a tres mesos vista de l’anunciada consulta del 9-N alguns dels qui diuen estar-hi a favor encara no ho tenen clar:

“Per damunt de les regles constitucionals hi ha la democràcia i la legitimitat política que la democràcia concedeix. Malgrat que una norma constitucional (o la interpretació d’aquesta norma constitucional) prohibeixi la secessió d’una part del territorio d’un estat, si la majoria dels ciutadans d’aquest territorio expressen de forma clara la voluntat de crear un nou estat amb respecte als drets fonamentals i sense violencia, aquest acte té plena legitimitat i satisfà els criteris establerts per les normes de dret internacional públic” (pàgina 479).

Més endavant afegeix. “La independència de Catalunya seria, en aquesta conjuntura contrària a la Constitució española de 1978, però això no significaría que fos il·legítima. Cal, doncs, separar amb precisió el discurs sobre la constitucionalitat del discurs sobre la legitimitat política (i també del discurs sobre la legitimitat internacional). Així  l’expressió majoritària de la voluntat del poble de Catalunya a favor de la independencia, sigui a través dels seus representants o sigui a través d’un referéndum, amb respecte als drets i llibertats, tot i ser contrària a la Constitució de 1978, podría gaudir de legitimitat per fundar un nou ordre constitucional i no violaría el dret internacional” (página 480).

Per seguir aqueix procés, també apuntat pel mateix Consell Assessor per a la Transició Nacional al seu informe número 4, de desembre de l’any passat, cal fonamentalment voluntat política com encertadament reclama avui Alfons López Tena en una entrevista al Punt. En cas contrari no hi haurà ni consulta ni declaració unilateral d’independència.

“Per damunt

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!