Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

2 d'abril de 2022
0 comentaris

Plataforma per la llengua passa a l’acció per l’escola en català

Plataforma per la Llengua ha fet una crida a la defensa de l’escola en català front a l’embat judicial i la claudicació del Govern de la Generalitat i els quatre partits que li donen suport:

“No podem permetre que el Govern cedeixi a l’activisme judicial que, sense cap criteri pedagògic, pretén tombar un model d’escola que afavoreix la cohesió social, que està avalat per una immensa majoria de la societat i que és imprescindible per a la normalització de la llengua pròpia del país. L’escola en català necessita reforç, no retallades! Plataforma per la Llengua proposa:

1) Retirar la proposta de modificació de la LPL

La proposta de modificació de la Llei de política lingüística presentada per ERC, PSC, Junts i En Comú Podem no pot tirar endavant. La incorporació de la vehicularitat del castellà a aquesta llei representaria un pas enrere que el català no es pot permetre en l’actual situació d’emergència lingüística. Aquesta renúncia, a banda de ser perillosa, seria estèril i gratuïta, en tant que no serviria per donar resposta als requeriments judicials de la sentència del TSJC ni per allunyar els tribunals de les escoles, com ja hem vist al País Valencià. A més, la proposta s’ha presentat sense cap mena de consulta prèvia, fiant-ho tot a un suposat consens parlamentari que deixa de banda la comunitat educativa i de manera contradictòria a un decret presentat just abans pel Govern. El retrocés del català a l’escola no es deu a la legislació catalana sinó a la inacció dels diferents governs, que fa dècades que no garanteixen l’aplicació d’aquest model. En tot cas, per poder reforçar el català a l’escola, la llei que caldria modificar o reglamentar és la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), que hauria d’establir paràmetres normatius perquè el català sigui la llengua de l’escola en tots els àmbits d’ús dels centres educatius.

2) Crear un pla d’acció perquè la immersió s’apliqui

El Govern, a banda de fer propostes normatives, ha de definir un pla pressupostari i polítiques concretes que garanteixin l’aplicació de la immersió lingüística. En aquest sentit, proposem:

Destinar el 6% del PIB a polítiques d’educació

Incrementar el pressupost del Departament d’Educació per donar resposta a les necessitats d’assessorament i seguiment que el model d’escola catalana requereix.

Crear un pla de formació específic adreçat al personal docent per millorar els seus coneixements sociolingüístics i dotar-los d’eines relacionades amb l’aprenentatge de les llengües.

Contractar més personal docent perquè els coordinadors lingüístics tinguin més hores per acompanyar el centre en l’aplicació de la immersió.

Reduir la ràtio d’alumnes per docent per millorar la seva competència lingüística.

Augmentar la dotació de les aules d’acollida per garantir que els alumnes nouvinguts s’adaptin al més aviat possible a l’entorn.

Crear i habilitar materials didàctics en català per a totes les matèries, tant escrits com audiovisuals.

3) Crear un front judicial comú

El Govern, les entitats, les famílies i tota la comunitat educativa s’han de coordinar per contestar l’embat judicial contra la immersió lingüística i així aconseguir jurisprudència favorable i arribar amb èxit a les instàncies internacionals. Per exemple, es podria denunciar que la sentència incompleix la CELRoM, un tractat internacional signat per l’Estat espanyol. La fragmentació de l’estratègia judicial, per contra, provocaria que la interpretació de la llei quedés només en mans de la fiscalia i dels tribunals de l’Estat espanyol.Per tot això, enviem una carta als portaveus dels quatre grups parlamentaris esmentats perquè passin a l’acció i apliquin aquest conjunt de propostes.”

Post Scriptum, 20 d’abril del 2022.

La Plataforma per la Llengua celebra Sant Jordi amb una setmana d’actes pel català: Amb motiu de la diada de Sant Jordi, Plataforma per la Llengua organitza actes arreu dels territoris de parla catalana. A Barcelona se n’organitzaran tota la setmana, en el marc de la “Setmana pel català”, però el mateix dissabte 23 d’abril l’entitat també serà present a Perpinyà, Sabadell, Eivissa, Vila-real i l’Alguer.

A Barcelona, la “Setmana pel català” començarà el dimarts 19 i oferirà sis propostes per impulsar el català a l’administració pública, el comerç, el joc, el lleure o l’acollida lingüística. L’objectiu de la iniciativa és conscienciar sobre la importància de fer servir el català i d’estimular el compromís personal i col·lectiu amb la llengua.

El primer dels actes serà una taula rodona que abordarà l’impuls del català a l’administració pública i, en particular, a l’escola, i tindrà lloc el dimarts 19 a les 19 h al Centre Cívic Cotxeres de Sants. La taula comptarà amb la participació de Iolanda Segura, portaveu nacional d’USTEC-STEs (IAC), i Eloi Planas, delegat de la Intersindical-CSC Educació.

L’endemà, el dimecres 20, es presentarà a les xarxes socials el projecte “Català i comerç, eines per a la cohesió” i es farà una acció de denúncia massiva a una gran empresa que no garanteix els drets lingüístics dels catalanoparlants, com ja es va fer al febrer en dos establiments de les cadenes Surf House i Five Guys.

El dijous 21 a la botiga La Maquinària, al barri de Sant Andreu (carrer del Llenguadoc, 82), es durà a terme una jornada de jocs de taula en català. A partir de les 18.30 h, s’organitzarà una conversa amb Eloi Pujadas Baqués, enginyer informàtic i dissenyador de jocs de taula com Shikoku, Big Bang o Zoom in Barcelona, i fins a les 22 h hi haurà un espai de ludoteca de jocs en català.

Divendres 22 serà el dia dedicat a l’acollida lingüística i es faran activitats a Sant Andreu i a Gràcia. A Sant Andreu, a les 18.30 h a l’Ateneu l’Harmonia es farà una ronda ràpida d’intercanvis lingüístics entre aprenents de català i ensenyants voluntaris i en cada conversa els participants hauran de respondre unes preguntes proposades pels organitzadors sobre les persones amb les quals han interactuat. Amb l’objectiu que tothom parli amb el màxim nombre de persones, els participants que més preguntes hagin respost s’emportaran un premi. Les inscripcions ja estan obertes.

Al cap d’una estona, a les 19 h, a l’Orfeó Gracienc (carrer d’Astúries, 83) començarà l’acte de presentació del llibre “Llengua i República”. Hi participaran la lingüista Blanca Serra i Puig i la mestra Àngels Folch. Totes dues són activistes per la llengua i membres del grup Koiné. L’acte compta amb el suport de l’ANC Gràcia, Nexum Edicions i l’Espai Gràcia República – Entesa pel Debat Constituent.

Pel que fa al mateix dia de Sant Jordi, Plataforma per la Llengua serà present a Barcelona, l’Alguer, Eivissa, Vila-real, Perpinyà i Sabadell. A Barcelona l’entitat instal·larà una paradeta al xamfrà de Rambla de Catalunya amb Rosselló que servirà per explicar les campanyes de l’organització. S’hi podrà comprar marxandatge propi i algunes novetats editorials en català, i hi passaran a signar Rubèn Montañá, Pau Vidal, Maria Escalas, Gerard Furest, Yago Garcia, Albert Plans, Judith Juanhuix, Màrius Serra o Aitana Bonmatí. Els horaris es poden consultar a la web de la “Setmana pel català”.

A Sabadell, els voluntaris del grup local vendran marxandatge de l’entitat en una paradeta de la Rambla amb el carrer del Jardí, on també es podrà comprar el llibre-disc “Mans manetes. L’Alguer: paraules, cançons i veus de minyons”, editat per Plataforma per la Llengua. La paradeta també servirà per explicar les campanyes que impulsa l’ONG del català.

A l’Alguer, el mateix dia de Sant Jordi a les 19 h, l’entitat presentarà a la Torre de Sulis la revista “Al Portal, veus de l’Alguer”, en col·laboració amb l’Obra Cultural de l’Alguer i el Centre Cultural Dom Nughes. A més, l’endemà, el diumenge 24, el grup de rock Brams oferirà l’espectacle “Baula rere baula” al Teatre Cívic Gaví Bal·lero, gràcies a la col·laboració entre l’ONG del català i el festival BarnaSants.

Durant el dia de Sant Jordi, Plataforma per la Llengua també serà present a Eivissa, Perpinyà i Vila-real. A Eivissa, en el marc de la Fira de Sant Jordi del passeig de l’Alamera; a Perpinyà, al passeig de Torcatis, en el marc de la diada “Parla-me… Diguis-me coses!”, organitzada pel Col·lectiu 2 d’abril, i a Vila-real, a la plaça de Mossèn Ballester, on es vendran productes de marxandatge, exemplars de la revista La Corbella o algunes de les últimes novetats literàries en valencià.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!